Гусларско вече посвећено Патријарху Павлу

У суботу 8. фебруара 2020. године у Дому културе у Пријепољу одржано је велико вече гусала посвећено блаженопочившем Патријарху српском Павлу. Организатор је била Школа гусала Сандић из Београда која постоји већ 10 година, и има своја одељења у више градова широм Србије и Републике Српске.

Вече је почело молитвом и благословом. Предвођени свештеницима сви заједно су отпевали молитву Оче наш а Епископ милешевски г. Атанасије је благословио ово гусларско саборовање. Својим дивним гласом Марија Сандић је отпевала химну Школе, познату Песму косовских јунака. У програм је присутне увео оснивач школе и народни гуслар г. Вукојица Сандић који је позвао Епископа Атанасија да поздрави све сабране и произнесе уводно слово о Патријарху Павлу.

Поздрављајући присутне Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: – Славећи осамстоти јубилеј светога манастира Милешеве гледамо у оно што је најбоље код нас, у нашој историји, у нашем трајању, и чинећи то одајемо захвалност у љубави онима који су највише уложили себе, свога труда у овом дугом трајању и грађењу, онима који су стварали државу Србију, који су је бранили, ослобађали. Нашим вођима духовним, учитељима, свима онима који су се трудили над нама. И чинећи то гледамо у Светога Патријарха Павла.

– Тај човек малог физичког раста је духовни горостас. Он је свој народ, пре свега, водио у Јеванђељу Христовоме желећи да му обезбеди, поред овог земаљског трајања и простора, и место на небу. Да му обезбеди небеско трајање у небескоме царству Христовоме. Зато је настојао да створи од свих нас људе који би имали пропусницу у Царство Небеско, а то значи да нас све обогати оним што је човечно, да нас створи по обрасцу Господа Христа, као што је тако и себе изградио, подсетио је Епископ Атанасије присутне.

Пошто је вече посвећено Патријарху Павлу најпре су народни гуслари Петар Манојловић, Младен Терзић, Михаило Стевановић, Ђорђе Станишић, Никола Тошић, Милош Слијепчевић и Саша Лакетић произнели део по део житије Патријархово, спевано у десетерцу, како то за гусле и приличи. И сви они су поздрављени од присутних бурним аплаузима што због дивног извођења што због дивних речи којима је сажето представљен живот блажене успомене Патријарха Павла.

После житија Патријарха Павла испеваног уз гусле, на сцени је изведен кратак културно-сценски програм са неколико српских етно песама, наступио је и фрулаш Лука Видаковић, певачка група “Јабука” са Јабуке, и неколико гостујућих гуслара са разних страна, међу њима Милован Грујичић, Бранко Несторовић – Јане, Данило Пузовић, Васо Ђондовић.

Вече је протекло у заиста пријатној атмосвери уз подсећање пре свега на Патријарха Павла, али и на славну српску историју којом сви можемо бити поносни. И сви извођачи су поздрављени бурним аплаузима. Кроз цео програм присутне су провели водитељи Данијела Лазовић и Вукојица Сандић који су о гуслама рекли: – Кад смо највише падали гусле су нас дизале, кад смо највише сумњали веру су нам враћале, кад смо највише слабили гусле су нас јачале, кад смо били најсиромашнији гусле су нас богатиле, у највећим жалостима гусле су нас веселиле, са завађенима оне су нас мириле, и у вољи и невољи братску љубав шириле, у највећим очајањима и посрнућима, кад је српски род страда биле су највећа утјеха, потпора и нада.

Поздравно слово Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку