Хладно време није омело Пљевљаке у одбрани светиња

У старању за духовни живот Епархијe милешевскe, а посебно због новонастале ситуације поводом изгласавања неправедног Закона о слободи вероисповести у Скупштини Црне Горе, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије учинио је 31. децембра 2019. године посету манастирима на простору Пљеваља.

Том приликом посетио је манастир Свете Тројице, Светоархангелску обитељ у Ђурђевића Тари и Светониколајевску обитељ у Дубочици. Владика је поучио и умудрио преподобно монаштво како да се духовно боре са искушењима која су снашла Цркву Божију на простору Црне Горе.

Истог дана, упркос екстремно ниским температурама, близу десет хиљада Пљевљака се синоћ окупило око Цркве Свете Петке где су пљеваљски свештеници служили Молебан Пресветој Богородици. Након одслуженог Молебана кренула је велика литија улицама града.

Верници предвођени својим свештенством, запутили су се Улицом првог децембра и Улицом Мила Перуничића, а потом је Литија главном Улицом краља Петра Ослободиоца стигла до зграде Општине Пљевља где се присутнима обратио Божо Кнежевић, студент шесте године медицине и један од најбољих студената Универзитета у Београду. Кнежевић је у својој надахнутој беседи подсетио на славну историју нашег града и улогу Цркве у животима Пљевљака. Посебно је нагласио чињеницу да су окупљања верника у Пљевљима мирна и достојанствена, баш онаква каква доликују верницима Цркве Христове.

Учешће у пригодном програму узели су и ученици Пљеваљске гимназије који су прочитали тестамент Светог Петра Цетињског. Овај познати светитељ и државник је оставио вечно проклетство на онога ко буде отимао црквену имовину и буде прогонио свештенике и монахе. Прочитана је и песма Алексе Шантића: „Ми знамо судбу“.

Из главне улице Литија је Тршовом улицом пошла према Цркви Свете Петке где је народни гуслар Васо Ђондовић сабрани народ поздравио стиховима из „Горског вијенца“.

Протојереј Лазар Вељанчић позвао је све присутне да и вечерас у 18 сати присуствују Молебану Пресветој Богородици. Након Молебана, као и претходних вечери, велика црквена Литија ће проћи улицама Пљеваља.

Подсетимо, широм Црне Горе народ изражава своје незадовољство новим Законом о слободи вјероисповијести којим је атаковано на храмове и имовину Српске православне цркве.

По благослову милешевског владике Атанасија верници који се свакодневно окупљају у Пљевљима посебно воде рачуна о дисциплини тако да се упркос незапамћеној бројности све одвија без иједног инцидента.

За вечерас је предвиђено да сваки верник са собом понесе своју икону, што ће додатно допринети одржавању црквеног духа међу хиљадама незадовољних верника.