Христос Васкрсе, и ми са Њиме

На Васкршњи понедељак, 25. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и ђакон Радан Драгутиновић. Својим гласовима Божанску службу су увеличале милешевске монахиње са својом игуманијом Аквилином.

Честитајући овај Светли празник, и учешће у њему, присутнима, Епископ Атанасије је рекао: – Ми настојимо, славећи Васкрс, да се потпуно обновимо, да потпуно уђемо у дарове Божије, дарове које нам Христос даје. Настојимо да свим својим бићем проникнемо у то што нам Бог даје, пре свега умом, разумом, да не буде да пролазимо кроз пуноћу дарова а да се то не додирне нас, да ништа од тога не проникне у биће наше.

– Ако смо претходни период свога живота у празнини проходили, неделатно, са странпутице, да то не буде од данас, како је дивно у давнини писао Свети Јован Златоусти говорећи о данашњем Празнику. Ако је пред нама остало и само мало живота да не оклевамо, да приступимо сада, да прихватимо то што нам Бог даје. А Он нам даје силу да живимо живим животом, то је тај Васкрсни живот, у Заједници са Њиме, Васкрслим из мртвих, позвао је Епископ Атанасије, уз радосни поздрав: – Христос Васкрсе, и ми са Њиме.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку