Кад Господ не би чувао своје ко би опстао у оваквом свету

У прву недељу по Рождеству Христовом – Недељу Светих Богоотаца Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у параклису Свете Касијане манастира Милешеве. Саслуживали су духовник манастира архимандрит Леонтије и протођакон Никола Перковић. За певницом су одговарали вероучитељ Радан Драгутиновић и г. Никола Бојовић.

Слављење Рождества Христовог се наставља. Беседећи о том догађају и његовој важности Епископ Атанасије је рекао: – Славећи Христово рођење већ посматрамо како мали Христос руководи у животу оне који верују у Њега. Он онако по изгледу незаштићен, као дете, рођен у пећини, изложен свим суровостима људским, изложен свим непредвидљивостима и опасностима живота у коме ми живимо. Али постоји небеска логика и небеска логистика, која чува Бога и Божије људе. Његова Мајка и праведни Јосиф су били обавештени да један цар жели да Га убије, и да треба да се склоне у Египат, и они су се склонили у Египат. А кад се навршило време и кад је прошла опасност, поново Га анђео зове да дође из Египта јер је прошла опасност.

– Видимо да Бог води рачуна о свакоме коме је дао да се роди овде на овој земљи, и да живи овде, и да одраста, и да осмишљава свој живот, утешио је Епископ Атанасије присутне.

Владика је даље укратко изложио житије Свете мученице Анисије коју Православна Црква данас прославља.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку