Литургијско саборовање у Прибоју

У пету недељу Великог поста, 18. априла 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије началствовао је на Божанској Литургији у храму Васкрсења Христовог у Прибоју уз саслужење архијерејског намесника прибојског протојереја-ставрофора Марка Папића, старешине храма Спасоје Вујанића, протођакона Ивана Савића и ђакона Милорада Петровића.

Тумачећи присутнима прочитане одељке из Јеванђеља Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: – Желимо да из овога храма пођете са највише Божијих дарова. Све дарове Божије добијамо на Божанској Литургији, а они који су се причестили телом и крвљу Господа Христа добили су највише.

– Људи чиста срца су у Исусу Христу препознали Бога. И многи који су у оно време, од стране самозваних праведника, сматрани за грешнике, видели су у Њему Спаситеља и Исцелитеља, и приступили су к Њему, хрлили к Њему, трчали за Њиме. Данас се учимо из Јеванђеља како Господ позива ка Себи храбре, верне, и видимо да све зависи од близине Божије. И та близина, којој сви тежимо, зависи од наше љубави према Богу. Богу се приближавамо, пре свега, вером у Њега, оданошћу Њему и љубављу према Њему. Они који живе у вери, у смирењу, имају оживљено срце, осетљиво, и Богу приступају на прави начин, не преко параграфа него љубављу и личним односом са Богом.

– Нема већег бремена од бремена греховног. Греховно бреме је страшније од бремена било које болести. Од тог бремена ослобађа Господ Христос својом близином. А ми се користимо тиме љубављу према Њему, близином са Њиме. Све ово време како идемо ка Васкрсу позива нас на то да се што више Христу приближимо и да у свему са Њиме учествујемо. И у Његовим понижењима, и у Његовим страдањима. Па ћемо онда учествовати и у Његовом Васкрсењу. Он се показао изнад страдања, јачи од сваког страдања, и васкрсао је из мртвих. Пролазећи све то са Њиме и ми имамо могућност да будемо учесници свега тога и на крају учесници Вечног Живота. Да и ми надјачамо сваку болест у себи, око себе, свако искушење, и у љубави да васкрсавамо са Господом непрестано. Господ нас позива да будемо слични Њему, указао је Епископ Атанасије присутнима.

Након Божанске Литургије архијерејски намесник прибојски захвалио се Преосвећеном Епископу Атанасију на исказаној љубави према верном народу овог града својим доласком у храм Васкрсења Христовог на заједничко узношење молитава Господу нашем Исусу Христу и позвао све да заједно пођу до храма Светог кнеза Лазара у Старом Прибоју где је приређена заједничка трпеза љубави. Ту су уз послужење и богоугодне разговоре продужили заједничарење у љубави Господњој.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку