Манастир Куманица је оаза духовног укрепљења и телесног здравља

Манастир Куманица је познат као место ходочашћа великог броја људи са свих страна, свих народа и разних вера. Колоне поклоника сливају се ка овом духовном светилишту, овој својеврсној духовној оази у којој свако може да добије помоћ, утеху, укрепљење. Многи долазе да би изразили своју дубоку захвалност за указану помоћ коју су од Бога добили у невољама.

Тако је било и у недељу 2. фебруара 2020. године када је Свету архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење архијерејског намесника пријепољског протојереја Игора Ерића, духовника Светоархангелског манастира Куманице архимандрита Николаја и протођакона Николе Перковића.

Поздрављајући присутне Епископ Атанасије је најпре заблагодарио Богу на даровима које нам даје: – Благодаримо Богу који нас је овако дивно сабрао у овом светом храму, на овом светом месту куманичкоме, који је благоизволео да нас прихвати, да приђемо Њему, да се Њему приближимо, да се Њему обратимо на овоме светом месту као што су се и раније наши преци овде обраћали Њему. Да се причешћујемо Његовом речју и Његовим Телом, Његовом Крвљу, Његовом благодаћу, Његовим животом.

Владика је затим укратко протумачио прочитани одељак из Јеванђеља и причу о царинику Закхеју: – Господ се свима обраћа и каже да је Син Човечији, то јест Он, Господ Христос, дошао са одређеном намером, није се случајно ту нашао него је дошао намерно да пронађе оне изгубљене и да их спасе, што значи свакога од нас, што даље значи, тешко онима који не осећају потребу за Богом, који себе сматрају за довољно добре, довољно здраве, довољно праведне. Тешко њима, јер они Господа неће тражити.

– Оно што нарушава здравље потпуно то су греси наши. Зато је Бог и дао шансу нама да здрави будемо кроз ослобађање од греха. Дао нам је шансу у покајању, у исповести. Када се исповедамо ми осуђујемо своје слабости, осуђујемо оно што нас чини болеснима, што нас умртвљује, поручио је Епископ Атанасије присутнима.

Након заамвоне молитве пререзан је славски колач и освећено славско жито, које је спремио о. Николај у част и славу Светог Јевтимија Великог који се на данашњи дан прославља, а затим су сви у манастирској гостопримници за заједничком трпезом, након духовног укрепљења молитвом, укрепили и тела добрима припремљеним и послуженим свима.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку