Министар унутрашњих послова Владе Србије у посети Епархији милешевској

Министар унутрашњих послова Владе Републике Србије г. Небојша Стефановић посетио је у четвртак 20. августа 2020. године Епархију милешевску и манастир Милешеву. Драгог госта на капији манастира дочекао је домаћин  епархије, Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије.

Након срдачне добродошлице, Епископ Атанасије је угледне госте најпре повео до манастирског Световазнесењског храма у којем их је упознао са богатим историјатом као и са знаменитостима по којима је манастир познат у целом свету: гробним местом Светог Саве, најверодостојнијим приказом Савиног лика из 13. века, чувеном фреском Белог Анђела као и руком Светог Саве која је гостима изнета на поклоњење. Ту у самом храму, испод фреске Белог Анђела, Епископ се захвалио министру Стефановићу на љубави према својој Цркви, коју је исказао кроз ангажовање хеликоптерске јединице МУП РС на постављању великог крста на врху Титеровац изнад Милешеве: – Господине министре, Ви сте изразили добру вољу, показали на делу, да и сами допринесете подизању Часнога Крста, поводом овог значајног јубилеја, на ту висину, да можемо одавде гледати у тај симбол наше историје.

Епархија милешевска је благословом Епископа Атанасија покренула пројекат постављања Крста поводом осамстогодишњег јубилеја манастира Милешеве. Часни Крст, као знак страдања али и Васкрсења, за српски народ има посебан значај јер сведочи о трајању и опстајању у Православној вери па ће тако са овог узвишеног места кроз будућа времена сведочити о томе да смо одржали и наставили дело наших славних предака који су на овом месту изградили један од темеља нашег православног српског бића.

Министар Стефановић се захвалио на топлим речима добродошлице које су израз благодарности Епархије милешевске не само њему већ и целокупној јединици Министарства унутрашњих послова која ових дана вредно ради како би се овај значајни пројекат успешно привео крају.

Гости су са својим домаћином након разгледања храма и поклоњења светињама пошли до великог манастирског салона где су уз скромно послужење наставили разговоре о досадашњој али и будућој сарадњи Епархије милешевске и Министарства унутрашњих послова Владе Републике Србије. После краћег одмора сви заједно су прешли у манастирску ризницу како би погледали вредну поставку која је у њој похрањена,  чијa је најзначајнији експонат штап Светог оца нашег Саве.

На крају посете сви заједно су једним од ангажованих хеликоптера имали прилику да погледају како се одвијају радови на изливању бетонске подлоге за постављање Крста који ће бити сведочанство љубави људи нашег времена према манастиру Милешеви и Српској Православној Цркви.

– Оним што смо учинили у храму управо из срца смо указали на значај овога тренутка ваше посете, ваше помоћи и ваше подршке. Епархија милешевска и манастир Милешева ће запамтити овај тренутак како један од најрадоснијих у новије време. Пуно Вам хвала, рекао је Епископ Атанасије испраћајући уваженог госта.