Митрополит Амфилохије у Острогу: Одрицање од Светог Василија Острошког у име Хашима Тачија

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у манастиру Острогу, покрај моштију Светог Василија Острошког Чудотворца.

У литургијској бесједи Митрополит Амфилохије је рекао да је Свети Василије већ 350 година био и остао живи свједок истине Божје и исцјелитељ од лажи и обмане, од лажних знања и лажних учења.

“Нарочито је он то сада, у овом тренутку када власти ове државе руше манастир Светог Василија на Бриској гори код Улциња, који је недавно установљен, када Свети Василије гради људске душе и обнавља их, свуда у свијету па и овдје. И када призива на братску љубав и слогу све, без обзира да ли су они православни или неправославни – у том тренутку догађа се овај злочин садашње власти, злочин незапамћен”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да то није само злочин против те цркве и тога манастира.

“Тиме се скрнави овај ћивот Светога Василија Острошкога и гради се будућност Црне Горе и њене заједнице на мржњи против Светог Василија Острошког. Лишава се власт Црне Горе благослова Светог Василија Острошког. Почели су са тим злочином када су ухапсили нашег Владику Јоаникија и свештенике у Никшићу и настављају тај злочин против народа, злочин против Црне Горе, злочин против Светога Василија Острошкога, лишавајући себе и Црну Гору његовог благослова”, рекао је он.

Митрополит Амфилохије је рекао да овим чином власт задобија проклетство Светог Василија.

Подсјетио да су Турци у вријеме војводе Мирка Петровића покушали да разоре ову светињу.

“То се и данас догађа са моштима Светога Василија и са светињом Светога Василија. Исто оно што се догађало и касније, када је пустошена ова светиња и разарана – то се догађа и данас. Исто оно што се догађало у току Другог свјетског рата, када је овдје од братоубилачке руке братска крв залила ћивот Светога Василија. То се, ево, и дан-данас догађа благодарећи понашању ове власти која је антибожна, која на лажи, а не на истини, гради будућност Црне Горе”, нагласио је Владика.

Поручио је да заборављају да је, по ријечима Светог Петра Цетињског у имену Божјем суд и правда.

“Свети Василије, једино у тебе имамо наде. Имали смо и имамо и сада да ћеш ти уразумити безумнике, безумну власт Црне Горе која у овом тренутку скрнави твој свети ћивот, да их уразумиш ако има могућности да буду уразумљени. Они се клањају лажним идолима, лажним божанствима поричући Бога љубави, љубави према Богу и љубави према ближњима”, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Казао је да ти безумници и несрећници, и издајници Црне Горе, на рушењу те љубави, граде будућност Црне Горе.

“Може ли се будућност Црне Горе градити на гажењу по моштима Светога Василија Острошког и на гажењу његових завјета, на гажењу и на уништавању његових светиња? Ништа се до сада у Црној Гори није градило на тај начин. Неће ни ово. И ово ће пропасти и та власт таква. Она није да опстане него да пропадне. И да пропадне све што је нездраво, што је нечисто, што је загађено мржњом. И да дух Светога Василија, дух Светога Петра Цетињскога, дух љубави Божје, љубави братске, и заједништво истинско и право напредује”, истакао је он.

Рекао је да дозволом ове власти, са њеном сагласношћу, Хашим Тачи, један од највећих терориста савременога свијета постане почасни грађанин Улциња.

“Та и таква власт, која подржава тероризам и терористе, руши светиње у овом тренутку, светињу Светог Василија Острошког, апостола мира и љубави, који непрекидно призива све људе и све народе око својих светих моштију. И сви се они уграђују у његове светиње на овим просторима и сви се уграђују у ту његову обнављану светињу на Бриској гори код Улциња”, казао је Владика Амфилохије.

“Дај Боже да се ова власт, или исцијели од тога опакога и отровнога сјемена или нека је Свети Василије уклони да не загађује овај народ злом, мржњом, братоубилаштвом и богоубилаштвом”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Радосав Рајо Војиновић

Извор: Митрополија црногорско-приморска