Митрополит из Сибира посетио манастир Милешеву

У петак, 15. септембра 2017. године, у посети манастиру Милешеви био је Митрополит кемеровски и прокопијевски Руске православне цркве г. Аристарх у пратњи секретара Епархије протојереја Димитрија Москина и личног секретара јереја Јована Пављука. На манастирској капији, Високопреосвећеног Митрополита дочекали су игуманија мати Аквилина са сестринством и архимандрит Леонтије, духовник манастира.

Сутрадан су Високопреосвећени митрополит г. Аристарх и Епископ милешевски г. Атанасије присуствовали Светој Литургији. Речи добродошлице гостима из Русије упутио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски Атанасије, подсетивши присутне да се у својој дугој историји манастир Милешева у више наврата обраћао за помоћ Руској православној цркви и руским владарима и да је сваки пут наилазио на разумевање, љубав и поштовање.

Митрополит Аристарх се захвалио на указаном гостољубљу, изразивши радост што се налази у манастиру Милешеви, у којем су неколико векова почивале нетрулежне мошти Св. Саве, духовног оца српског народа који је веома поштован и у Русији. Такође, Митрополит је позвао Епископа Атанасија да посети његову митрополију у Сибиру.

Након Свете Литургије двојица Архијереја су срдачно разговарала у манастирском конаку, истичући значај вишевековних братских веза између руског и српског народа а које се огледају у заједничкој православној вери, култури и историји.

На крају посете гости из Сибира су у пратњи кустоса манастира Милешеве г. Младена Томашевића посетили манастирску ризницу, а затим наставили своје путовање у Епархију будимљанско-никшићку.

Редакција сајта