Молити се Богу значи стати пред Бога

У првој припремној недељи пред Велики пост, названој о царинику и фарисеју, 28. јануара 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог пророка Илије на Јабуци код Пријепоља.

Саслуживали су протосинђел Владислав, настојатељ Светотројичког манастира код Пљеваља, протојереј-ставрофор Слободан Симић, парох сељански и јабучки и протођакон Никола Перковић.

Велика хладноћа није омела већи број верујућих људи Јабуке да се саберу у храму и заједно са својим духовним пастиром узнесу молитву благодарности Богу. У својој беседи Епископ Атанасије је најпре подсетио присутне на светли лик и дело Светог оца нашег Саве рекавши да он, пошто је лепо уредио све српске земље, и сада их походи, у њима борави и врши духовну смотру свог народа и за њега се Богу моли.

Тумачећи јеванђелски одељак, Преосвећени Владика је између осталог рекао: -Требамо знати да молити се Богу, пре свега, значи стати пред Бога својим мислима, својим срцем, својом душом, и разговарати са Њиме, срести се са Њиме, лицем у лице. А како ћемо стати пред Бога? Никако не као један од ове двојице из прочитаног одељка из Јеванђеља, који је стао лажно пред Бога. Фарисеј је мислио је да се и Бог може слагати, па је стао пред Бога без имало љубави, и почео му се обраћати без имало поштовања. И уместо да се моли, он почиње да износи своје врлине, да се хвали пред Богом, што није као остали људи, него је бољи од њих. Он налази мане другим људима и осуђује их, што је у данашње време постало најраспрострањенији грех људски. Људи данас своје разговоре и почињу и воде најчешће оговарањем и клеветањем, налажењем мана другима. А зашто то? Да би себи олакшали! Замислите, да је човеку лакше на души кад оговара другога, кад каже како није само он тај који греши, него ето и други греше. Ето како је ђаво поставио замку људима. Пошто их гризе савест због сопствених греха, онда се они окрећу и показују како и други греше, и бива им лакше. А то се дешава због недостатка љубави међу људима.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку