Молитвено сабрање и заједничко причешће монахиња Епархије милешевске

Поводом заједничке исповести и причешћа монахиња Милешевске епархије у петак 1. априла 2022. године у параклису Свете Касијане манастира Милешеве служена је Света Литургија Пређеосвећених Часних Дарова. Божанску Литургију је служио настојатељ манастира Пива, Епархија будимљанско-никшићка, јеромонах Јефтимије, уз молитвено присуство Епископа милешевског г. Атанасија и саслужење настојатеља манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонаха Јована.

Јеромонах Јефтимије је, по благослову Епископа Атанасија, пре Божанске Литургије исповедио присутне монахиње а на крају службе се кратком поуком обратио присутнима: – Ево, зашли смо у другу половину Часног поста. Ова седмица Поста посвећена је Крсту, да би нас Крст укрепио, да све што радимо са вером радимо. Ако имамо неку дилему у животу па се прекрстимо, Бог ће нам помоћи, зато увек крст носимо и он нас штити.

– У току овог поста нарочито треба проучавати Књигу постања из Старога Завета. Потребно је да знамо шта смо то ми изгубили што смо имали у Рају, са чиме се ми боримо. Нека можда и не можемо у потпуности да разумемо богослужења у току овог поста али када се мало боље проучи Књига постања све нам бива јасније и добијамо додатно духовно укрепљење на богослужењима.

– Тајна монаштва је молитва и пост, то су наша крила. Кад нема молитве и поста онда нема ни снаге. Људи у свету имају неке своје утехе а монаштво има молитву и пост. Зато је монасима потребно много се трудити око та два крила која узводе ка Богу. Можда неко од монаха покуша да се више потруди око помоћи људима у свету али се онда може догодити да изгуби ту тајну монаштва. Искушења у монаштву су посебна зато је неопходно, бар у току овог поста, више се потрудити на утврђивању своје вере, своје душе, и како проведемо овај пост то ће онда утицати на читаву нашу годину како ћемо је провести.

– На почетку Часног поста говори се о праштању. Преко поста ми треба да заволимо Бога и људе, а онда ћемо моћи и да праштамо другима. Када не праштамо ми малу љубав имамо. Дакле, циљ овога поста је да заволимо Бога. Чим заволимо Бога онда волимо и људе, а чим волимо онда и праштамо, и то би био смисао нашег поста. Ако на крају поста немамо смирено срце које је пуно љубави и које прашта онда нисмо ни узнапредовали у току поста, рекао је јеромонах Јефтимије.

На ове поучне речи о. Јефтимија Епископ Атанасије је кратко додао: – Да благодаримо Богу што нас је удостојио овога дана, што нас је удостојио да Му приступимо и да се причестимо Њиме, Његовим Светим Даровима. Молимо се заједно Богу да, од данашњега дана, одавде пођемо јачи и да испунимо задатке хришћанскога живота.

Након Божанске Литургије у храму заједничарење је настављено у манастирском салону где су монахиње имале прилику да додатно поразговарају са Епископом Атанасијем и јеромонахом Јефтимијем у ком разговору су добиле додатне савете и додатна укрепљења на свом монашком путу којим су се запутиле.

Беседу јеромонаха Јефтимија и кратку поуку Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку