На Јавору обележена 145. годишњица Калипољске битке

У понедељак 12. јула 2021. године када Православна Црква прославља дан Светих првоврховних апостола Петра и Павла – Петровдан, Његово Преосвештенство Епископ милешевски господин Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светих српских мученика и новомученика на планини Јавор у селу Љепојевићи, између Нове Вароши и Ивањице, на надморској висини преко 1400 метара. Саслуживали су јереј Мишел Мемишевић и протођакон Иван Савић.

После Божанске Литургије и краћег задржавања у разговору са мештанима овог сликовитог села на планини Јавор Преосвећени се упутио на оближње Калипоље где је на једном узвишењу у средини простране долине подигнут споменик изгинулим јунацима Калипољске битке, односно Јаворског рата (1876-1878),  који су животе своје положили за слободу свог народа и и Државе. Ту је у присуству многих званица одслужен помен пострадалим јунацима након чега се Епископ обратио присутнима: – Велики људи и велики догађаји нас призивају и око себе окупљају и уједињују. Данас, на овом светом месту, уједињује нас сећање на велике синове рода нашега који су учествовали у великим догађајима. У оно време Србија је била у пониженом положају а њени синови сећали су се позива Господа Христа да треба волети Господа Бога и да треба волети своје ближње. Јунаци којих се данас сећамо дали су оно најсветије што су имали – своје животе. Знали су шта дају и зашто га дају, како рече песник. Да бисмо одржали пуноћу свога бића неопходно је одржати и пуноћу памћења. Овај догађај доприноси употпуњавању памћења и он ће сигурно допринети употпуњавању бића, то јест личног и заједничког идентитета потомака оних којих се данас највише сећамо. Они су изразили и показали љубав својим делом, а ми својим памћењем, трајним и вечним, и својом молитвом да Бог њима узврати својим памћењем.

Венце на спомен обележје јунацима Калипољске битке положили су: Изасланик Председника Републике Србије г. Милорад Вељовић са војном пратњом, представници Министарства одбране и Војске Србије, председници општина Нова Варош и Ивањица, представници Хуманитарне организације Стара Рашка из Београда, Удружење потомака ратника Србије 1912-1918 Војвода Петар Бојовић из Нове Вароши, Удружење потомака ратника Србије 1912-1918 из Ивањице, Удружење потомака ратника Србије 1912-1918 Коста Тодоровић из Ужица и представници Равногорског покрета.

Недалеко од Калипоља на узвишењу налази се гробље изгинулим јунацима Јаворског рата и споменик мајору Михаилу Илићу. И ту је одслужен помен јунацима отаџбинских ратова, и положени венци. Преосвећени Епископ Атанасије се овде обратио присутнима следећим речима: – Често долазе тренуци да је неопходно доносити крупне одлуке, опредељивати се и одлучно делати. Сви ови мученици којих смо се сећали и јуче и данас су у смутним временима, у временима страдања и духовног завођења, имали задатак да се снађу у једном тренутку и донесу одлуку за шта су цео живот живели и за шта ће даље живети. Тако су многи, због крупне одлуке, морали и да положе свој живот. Управо се налазимо на месту где су те крупне одлуке доношене. Сећамо се човека који је доносио те крупне одлуке, а то је могао само храбар човек, јунак Јаворског рата, мајор Михајло Илић. У време клонулости, у време панике, смућености, он је донео одлуку и снашао се у тој одлуци, да усправи дух оних који су око њега, сачувавши у себи дух усправан. Није жалио себе, принео је себе томе вишем циљу, и положио свој живот за своју отаџбину. Он зато живи вечно, и ми се молимо Богу да га задржи у Свом загрљају у Царству Своме, а ми ћемо га задржати у свом памћењу и љубави коју му сада приносимо.

Преосвећеном Епископу Атанасију су на поменима саслуживали архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, јереј Мишел Мемишевић, јереј Зоран Стевлић из Епархије жичке и протођакон Иван Савић.

Осим ових догађаја, на Јавору је у наставку одржан и 14. по реду Сабор српске омладине из матице и расејања на ком је изведен пригодан културно-уметнички програм уз учешће културно уметничких друштава из Бања Луке, Ивањице, Новог Пазара, Нове Вароши, затим народних гуслара, здравичара, певачких група. Ову манифестацију је покренула и организовала Хуманитарна организација Стара Рашка из Београда и ево већ дуги низ година ово Петровданско саборовање на Јавору се успешно одржава на радост свих мештана околних села али и многих гостију који долазе да се поново виде и поразговарају са својим пријатељима из разних крајева српских земаља.

Беседу Епископа Атанасија на Божанској Литургији можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу Епископа Атанасија након помена на Калипољу можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу Епископа Атанасија код споменика мајору Илићу можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку