На пут подвижнички који води ка победи над смрћу ступамо тако што праштамо једни другима

Велики Часни пост ове 2021. године почиње у понедељак 15. марта. Дан пред почетак Великог поста обележава се као Сиропусна недеља. Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је на тај дан Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић. За певницом милешевског храма одговарало је монашко сестринство предвођено игуманијом Аквилином.

Говорећи о предстојећим данима поста Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: – За нас хришћане православне почиње Света Четрдесетница. Свето време великог и светог подвига. То је време које је усмерено ка прослављању највећих догађаја у историји. Прослављању Васкрсења Господа нашег Исуса Христа, ка прослављању Његове победе над смрћу, над грехом, над слабостима људским, над немоћима људским. Прослављање те победе у коју Он уводи и нас, да и ми будемо са Њим победници и учесници вечног живота. То време почиње вечерас и ја вам честитам тај пут подвига. На тај пут крочимо по упутству данас прочитаног Јеванђеља које говори о нашем односу и према нашој браћи, о нашем односу једних према другима. Јер, наш однос према Богу зависи и од нашег односа једних према другима. Бог нас учи да је немогуће приступити Богу а да газимо друге људе пред собом, Он нас учи да, да би смо се приближили Богу, морамо признати да постоје и други људи и да их прихватимо, да их признамо за људе. И, штавише, да их волимо, да их уважавамо, да их ценимо, да их сматрамо за вредне.

– На пут подвижнички који води ка победи над смрћу, ка Васкрсу, ступамо тако што праштамо једни другима. Господ наш је показао својим примером да се Он, баш због нас, што смо у недостацима, оваплотио и постао човек. Није Он постао човек зато што смо ми праведници него зато што смо оболели од греха који је увео смрт у наш живот. Он је дошао да се помеша са нама и да нам помогне, да нас исцели од смрти. Помешао се са нама грешнима, и више од тога, узео наш грех и за наш грех био попљуван и поруган, изведен на Голготу и прикован на Крст. Тако је Он за нас извојевао победу над смрћу, над ђаволом. И зато нам Он вели, у данас прочитаном Јеванђељу: Ако не опростите људима грехе њихове, ни Отац ваш небески неће опростити вама. То је услов. Такав услов је могао да постави само милостиви Бог. Зна Отац Небески какви смо ми, из чега смо саздани. Он је спреман да нам помогне само је потребно да Му се обратимо. Он је увек Отац и тражи од нас да се према Њему као Оцу односимо.

– Запитајмо се да ли чинимо све ради Оца Небеског. Упитајмо се колико нам је у досадашњем животу било стало до Њега. Да ли нам је више било стало до неких људи, до функционера, политичара, до људи који се сматрају за важне, моћне. Колико се људи утркују да дођу до познанства са факторима данашњег живота, а заборављају Оца Небеског, и не буде им стало до Њега. Данас из Јеванђеља прочитасмо: Ако и чиниш добро, ако и постиш и ако се молиш, нека ти је битно само једно, да то види Отац твој Небески, да је то ради Њега, зато што Га поштујеш, зато што Га уважаваш и сматраш за Оца Небеског.

– Ко може праштати другима? Само онај ко воли! Ко не воли он не може праштати. Љубав може све и све зависи од љубави. Кад волимо онда другога настојимо видети и лепше него што изгледа, зато што га волимо. Љубав брише туђе грехе а мржња додаје. Мржња додаје и оне грехе које ти немаш, и о којима неби ни сањао. Из свега што смо прочитали данас јасно је да не можемо крочити напред без љубави и у тој љубави да имамо најпре Оца Небескога, да Га признамо, да Га уважимо, да кажемо да нам је стало до Њега, и све што чинимо ради Њега да чинимо. Ако тако поставимо ствари, ако тако видимо живот и такав живот започнемо, онда ћемо у свему успети. Ето, данас започињемо такав живот и идемо ка Васкрсу, нагласио је на крају Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку