Нама хришћанима је вечност намењена

Прве суботе Великог (Часног) поста, 7. марта 2020. године, Божанску Литургију у Саборног храму Светог Василија Острошког Чудотворца у Пријепољу, служио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење архијерејског намесника пријепољског протојереја Игора Ерића, пароха пријепољског протојереја Бранислава Стојановића, старешине храма Светог Василија Острошког јереја Горана Крстића и протођакона Николе Перковића.

Верујући Пријепоља и околине сабрали су се у саборном храму да узму учешћа у приношењу бескрвне жртве Богу, да душе своје напоје и окрепе Божанским Телом и Крвљу Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа, да је оснаже близином Божијом кроз молитву која је разговор душе са Богом.

О значају и суштини Великог поста за хришћане Преосвећени Епископ Атанасије је беседио: – Време Великог поста је време подвига и време учења, време јачања. То је време Бог дао да се дубље уносимо у свој властити живот, да га боље разумемо, боље сагледавамо смисао и пут. И шта нам се открива у ово време, време Четрдесетнице, време Великог поста? Открива нам се да је наш смисао у вечности и да је наше благо на небу. Није да је забрањено било шта имати и на земљи, али само колико је потребно да би се живело. А главно је на небу, и главно је не само у времену него у вечности. Нама је вечност намењена. И зато нас Господ храни собом, за вечност.

– Господ је дао да оно што се посеје може нићи на пољима, да узрасте, да даје плодове уз нашу сарадњу и Његову. Неби човеку ништа оскудевало, довољно је хране на земљи. Само кад би људи били уредног живота, кад би живели по Божијим заповестима, па то добро распоређивали онда би свима било довољно хране. Зато нас Он учи правилном животу, а правилни живот је живот у љубави. Многе су заповести, али Он на крају каже: Ја хоћу да љубите једни друге. Да волимо Бога и да волимо једни друге. Ако би смо имали љубави онда би смо све и правилно распоредили, онда би смо се и бринули једни о другима, онда би и болесни и сиромашни били збринути, бескућници би добили кров над главом. Кључ је у томе, у љубави, да волимо Бога и да волимо једни друге, поручио је Епископ Атанасије сабраном народу Божијем.

Владика је затим кроз кратак осврт на живот Светог Поликарпа Смирнског, који се на данашњи дан прославља, указао на пример како су светитељи кроз историју Цркве Божије нама дали образац како треба да се владамо у нашем времену. Јер живот по Богу је увек исти без обзира на време, зато што нам је свима циљ вечни живот. А за вечни живот је неопходно да се држимо здраве, праве хране, а то је Јеванђеље и причешћивање Телом и Крвљу Господа Христа.

Братство храма Светог Василија Острошког је у црквеној сали приредило скромно послужење те су многи након духовне хране, Светог Причешћа, и тело нахранили земаљским добрима датим од Бога.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку