Недеља Мироносица у Саставцима код Прибоја

У недељу Мироносица, 30. априла 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Петра Митрополита Дабробосанског у Саставцима код Прибоја. Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, парох прибојски протојереј-ставрофор Јово Андан и протођакон Иван Савић.

Поучавајући сабрани верни народ Преосвећени је, након отпуста у пастирској беседи, рекао, између осталог: – Господ наш је Победник. Он је Васкрсао из мртвих. Пре тога био је понижаван, пљуван, распет на Крсту. Ликовали су безбожници, а Он је победио све, устао из гроба и победио чак и смрт.

– Желим да свима честитам на учешћу у овој Христовој победи, јер, сви смо ми учесници те Његове победе, сви који долазимо у храмове Божије, на Свету Литургију, који се причешћујемо Његовим Животворним Телом и Крвљу, да вечно живимо са Њиме.

– Честитам вам и на плодовима ваше вере. Један од плодова ваше вере јесте и овај свети храм, посвећен Господу Богу, Васкрслом, Живом, и Светим Његовим, који су са Њиме. Честитам вам и на свим другим плодовима ваше вере које показујете.

– И само ово ваше место, Саставци, говори и својим именом да овде увек имамо састајање, никада растајање. Састајање са Богом Живим и Његовим Светима, састајање међу собом, вас, браће и сестара. Ви не дозвољавате ни да ове вештачки створене границе буду границе раздвајања.

– У добротворењу, у добром делању, нико нас не може поделити. У вери нашој у којој чврсто стојимо, из које смо изникли и која нас води и руководи, ту нема подела. Она нас саставља, зближава, она нас држи заједно, њоме живимо, баш како каже Апостол Павле да Вером живимо, крећемо се и јесмо, истакао је Епископ Атанасије, благосиљајући све присутне.

Владика је после Литургије освештао парохијски стан, изграђен поред храма прилозима многих добротвора и предао га верном народу и њиховом пароху протојереју-ставрофору Лазару Пајићу на употребу.

У наставку посете прибојском крају, Епископ Атанасије је са свештенством посетио и суседно место Сјеверин, у коме је разговарао са својим епархиотима који су изразили жељу и намеру да у свом месту саграде храм и показали место на коме су вољни да то ураде. Видно обрадован овом њиховом жељом и намером Преосвећени је благословио то њихово богоугодно дело и пожелео да, уз чврсту веру и молитву Господу Богу, уз слогу и љубав, реализују своју замисао, у славу Божију а на радост свему народу и целој Цркви Христовој.