Недеља раслабљеног у Прибоју

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у Недељу Раслабљеног, 7. маја 2023. године, Свету архијерејску Литургију у храму Светог Великомученика Лазара у Старом Прибоју.

Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, протојереј-ставрофор Јово Андан, настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонах Јован, јеромонах Силуан, сабрат манастира Григоријат на Светој Гори и протођакон Иван Савић.

Подсетивши присутни сабрани верни народ на прочитани одељак из Светог Јеванђеља Епископ Атанасије је рекао: – Господ је дошао да нас посети, да сагледа и извида све наше ране. Зато и читасмо о томе данас, да се подсетимо на то, јер, дешава се често да заборављамо.

– Господ може учинити да постану први они који су били последњи, може направити да они који су били најболеснији могу постати потпуно здрави. Господ може све поправити, само се треба Њему изложити, представити се Њему. Господу је све познато, па и све наше слабости, али је неопходно то и рећи пред Њим, јер то значи да смо отворили своја врата Господу да Он ту делује.

– Морамо знати да је свака Света Литургија и већа и шира од те бање Витезде, о којој се говорило у Јеванђељу. Господ је са нама и даје нам се потпуно својим Телом и Крвљу, под видом хлеба и вина, у Светом Причешћу. И постаје потпуно нама доступан, и Њиме се исцељујемо, Њиме живимо, и то за Вечност. У Литургији налазимо исцељење од сваке болести. Многа страдања о којима чујемо, и која видимо, догађају се због тог удаљавања од Бога, Лекара и Учитеља, од Бога Живога.

– Господ је са нама. Требамо Му дозволити, као што је дозволио онај у бањи Витезди, да Он дејствује, да Он својом Светлошћу обасјава наше срце, наш ум, да просветли целу нашу душу, све просторе нашег живота, Својим учењем, Својом науком. Ако бисмо се тога придржавали не бисмо лутали, не бисмо се збуњивали, не би било очајања, били бисмо ведри и радосни, указао је и упутио Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије у храму Светог кнеза Лазара у Старом Прибоју Преосвећени Епископ Атанасије је са свештеницима отишао до села Прибојска Голеша и засеока Растина где постоји храм Покрова Пресвете Богородице из XVI века. Мештани тог села намерили су да храм, који је под заштитом Републичког завода за заштиту споменика културе из Краљева, обнове и уреде.

Епископ Атанасије је обишавши и сагледавши целокупну ситуацију благословио ту њихову богоугодну намеру. За почетак, план је да се храм прекрије новом шиндром, а потом да се уреди и црквена порта.

Дародавац шиндре за храм у засеоку Растина је г. Мирослав Бојовић који је овом приликом са својом породицом приредио трпезу љубави за Епископа, свештенство и остале госте.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку