Неопходно је изнутра учврстити веру и украсити душу јеванђелским врлинама

У другу недељу Часног поста, Пачисту, 28. марта 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију Светог Василија Великог у храму Светог великомученика Георгија у Пљеваљском насељу Гуке. Саслуживали су архијерејски намесник пљеваљски протојереј-ставрофор Саша Јањић, старешина храма протојереј-ставрофор Огњен Перковић и ђакон Иван Савић. Учесник литургијског сабрања био је и први човек општине Будва, г. Марко Царевић.

Поздрављајући све верне пљеваљског краја који су се сабрали у светом храму ради остваривања и потврђивања заједнице са Творцем нашим, Епископ Атанасије је рекао: – Господ нас је сабрао собом, у себи, око себе и својих угодника, да будемо заједно. Ова нова искушења која су задесила овај свет мало нас ометају али, хвала Богу, ево опет успевамо да се саберемо и да напредујемо у животу, у здрављу и сваком добром делу. На крају сваког нашег литургијског сабрања потврђујемо да је Господ Исус Христос Бог наш који је васкрсао из мртвих, који је надјачао оно што редовно надјачава нас, надјачао смрт, надјачао и сваку болест и свако искушење. Не смемо заборавити управо то што је најбитније, какав је Господ наш. Он је тај који је јачи и од смрти и који је зато и дошао да би нас око себе сабрао и да би нам подарио тај свој дар – надмоћ над смрћу и над болешћу.

– На данашњи дан Црква Православна се редовно већ вековима подсећа на чврстину вере коју држимо, на чистоту вере у којој стојимо. На данашњи дан ми проверавамо темеље на којима стојимо. Проверавамо садржај вере у којој стојимо, колико смо ње свесни, тих чињеница наше вере, тих особина наше вере. Јер, да би се дошло до Васкрса могуће је само идући правим путем и држећи се праве вере. Зато се данас и сећамо тих Светих Отаца који су проверавали, формулисали, објашњавали веру коју нам Христос подари и Његови Апостоли пренеше.

– Све оно што данас сажима, све што данас треба да се каже, јесте држање тог континуитета, непрекидности, православног веровања и православног живљења. Сви Свети су градили и настављали на истим тим темељима, апостолским, и на тим темељима апостолске вере грађено је и на светосавским просторима.

Владика је похвалио труд и добра дела верног народа пљеваљског краја за њихово одржавање тог континуитета православног живљења на темељима наслеђеним од њихових предака, чиме се продужава и одржава вера православна светосавска онако како су то и преци наши чинили, а затим је додао: – Црква увек позива на даље напредовање и даља благодатна чињења. Много је светиња којима је потребно посветити пажњу на овим просторима осим овог храма Светог великомученика Георгија. Али је поврх свега потребно посветити пажњу унутрашњим чињењима, у личности, у самом човеку. Осим украшавања ових материјалних храмова које имамо потребно је и свој унутрашњи храм реновирати, обновити, доградити, поправити, усправити. Потребно је изнутра учврстити своју веру, украсити своју душу јеванђелским особинама, јеванђелским врлинама, љубављу, слогом, богољубљем и човекољубљем, истакао је Преосвећени владика.

Након Свете Литургије свештенство храма Светог Георгија је приредило трпезу љубави у сали Парохијског дома којој су присуствовали председник Општине Будва г. Марко Бата Царевић, одборник у Скупштини Општине Пљевља г. Милан Мијо Лекић, директор Хотела „Пљевља“ г. Предраг Цвијовић, др Дарио Вранеш и бројни вјерници. Владика је у пријатељском разговору захвалио господину Царевићу на посети и истакао да треба непрестано да радимо на јединству и да Црква треба да буде центар саборовања српског народа.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку