Осамнаеста литија у Пљевљима

Фото: Веселин Драгаш

У четвртак, 6. фебруара 2020. године, у Пљевљима је по осамнаести пут уприличена молитвена литија којом грађани овог града исказују своје незадовољство и протест поводом доношења неправедног Закона о слободи вероисповести, изгласаног крајем прошле године у Скупштини Црне Горе.

Најпре је у храму Свете Петке служен Молебан а потом је литија, у којој је учествовало преко десет хиљада Пљевљака, предвођена Преосвећеним Епископом милешевским г. Атанасијем пошла улицама града на Брезници.

Испред зграде Општине прочитано је јавно обраћање ректора Цетињске богословије протојереја-ставрофора Гојка Перовића највишим представницима власти Црне Горе (прочитајте овде). По повратку литије испред храма Свете Петке окупљенима се обратила ученица Гимназије Милица Љиљанић, стихове Добрице Ерића говорила је Софија Савић, а вече је песмом уз звуке гусала употпунио Марко Ковачевић. Потом се господи пљеваљској обратио Преосвећени Епископ Атанасије честитавши им на њиховој чврстој вери и истрајности коју показују у светој борби за одбрану светиња: – Неки чекају и надају се да ми изнемогнемо, да одустанемо, а ми трајемо више векова. Ево ове године обележавамо осамстоти јубилеј трајања наше светиње милешевске, а ту су и друге светиње у којима се сабирамо, које чувамо, које чувају нас и које прослављамо.

– Те светиње су стварали, градили и обнављали наши преци, наши најсветији и најзаслужнији људи. Оне су рушене и нападане и раније много пута, али су их наши преци опет подизали и обнављали и предали нама. И на нама је такав задатак да их ми опет бранимо, обнављамо и да их предајемо будућности. Трајање и настављање, то су та два основна принципа нашег постојања. Наши преци показали су да су светиње њима значиле, зато су их и очували. И ми смо сада на испиту, да покажемо да оне нама значе, и ако то докажемо нећемо изнемоћи него ћемо наставити да их чувамо, да се у њима сабирамо, поручио је Епископ Атанасије.

Обраћање Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку