Останимо до краја са Христом

На јутрењу Великог Петка, 25. априла 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије богослужио је у Спасовој цркви манастира Милешеве.

Саслуживали су архимандрит Леонтије и протођакон Никола Перковић.

Учествујући молитвено у догађају страдања Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа, верујући народ је са посебном пажњом и побожношћу слушао дванаест страдалних јеванђеља.

Подсећајући верујуће на прочитане јеванђељске одељке, Владика је рекао да су Христа болели клинови и копље којима су прободени дланови, ноге и ребра Његова, болели су и шамари и шибања али Христу је најболније било то када му је пришао Јуда и дао му пољубац издајнички.

– Било је болно и када је обичан, заведен народ, наговорен од јеврејских првака пролазио и викао: Уа! И када су пљували на Њега и обраћали се Њему који је слепоме раније дао да види, који је подизао хроме, који је Лазара мртвог после неколико дана у гробу позвао отуда и Лазар је изашао жив. Они се обраћају таквоме и кажу: Ти који помажеш другима, помози себи самоме. Тако му се подсмевају. Зашто на све ово подсећамо? Да бисмо донели закључак, да бисмо се определили да ми нећемо стати уз оне који су исмевали Господа, који су га се одрекли, него уз оне који су му остали верни до краја, да останемо са Јованом, Јаковом, Филипом, Магдалином, Богородицом и другима, јер Господ оне које је волео, волео их је до краја. Останимо и ми до краја са Њим, а остати са Њим то је најсигурније, живот нам је онда најсигурнији па макар били у стегама. Ако смо са Христом, тек онда нам је живот осигуран, беседио је Преосвећени Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку