Освећење темеља Спасовог храма у Бучју код Прибоја

У суботу 26. јуна 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење више свештенослужитеља Архиепископије београдско-карловачке и Епархије милешевске савршио је чин освећење темеља за нови храм Вазнесења Господњег у селу Бучје код Прибоја.

Велики број мештана овог планинског села али и оних који су пореклом одавде а живе у неким другим местима, као и њихови драги гости са разних страна, сабрао се у поподневним часовима поред темеља будућег храма да својим присуством увеличају овај јединствени догађај за њихово место. Како је село Бучје на тромеђи општина Прибој, коме територијално припада, Пријепоље и Пљевља, освећењу темеља су присуствовали и представници локалних самоуправа ова три града. По завршеном освећењу, Епископ Атанасије кратком беседом обратио присутнима: – Ми настојимо да се у име Божије сабирамо, да градимо, да живот настављамо, да живот траје. И ето, успевамо у име Божије, славећи Бога. Сабрали смо се за дело велико. Да подигнемо храм Божији. Успели смо већ да саберемо време, јер, много година раније ово дело је започињано, планирано од оних који беху пре нас овде сабирани. Започето дело нас све сада и овде сабира.

– Ово место је значајно по томе што је место сабирања, не само времена, не само генерација и нараштаја. Најзначајније је то што ће ово место бити место нашега сусрета са Богом, и општења са Богом, са Творцем нашим, и са свима Његовим светим угодницима. Јер, храм Божији јесте место где се са Богом сусрећемо, где са Богом разговарамо, где се Њиме причешћујемо, Крвљу Његовом и Телом Његовим, где нам је Он храна нашем животу, и где се учимо од Њега. На овоме месту ће бити многа крштавања, увођења у заједницу Божију, у Цркву Христову. На овоме месту ће генерације учити садржај наше вере, учиће Символ вере православне, који не смемо никад заборавити и чији садржај морамо имати и у уму своме и у срцу своме.

Преосвећени је напоменуо значај присуства представника локалних самоуправа три града јер су сви они заједно већ дали свој допринос у изградњи и утврђивању темеља будућег храма, сведочећи тиме заједништво и слогу свих људи са ових простора: – Они, али и многи други ће наставити да довршавају и изграђују овај свети храм. Призвали смо Божији благослов на њих, да у томе успеју, да их Господ награди за њихово дело. И молимо се Богу да се овде увек сабирају људи и постају бољи, народ Божији, додао је Преосвећени на крају.

Као добри домаћини, предвођени својим надлежним свештеником, протојерејем-ставрофором Огњеном Перковићем, мештани Бучја су припремили и богату трпезу љубави, па је ово благословено сабрање постало прави величанствени црквено-народни сабор. Уз гусле, песму, музику, пријатељске разговоре и дружење, сабор у Бучју, поред освештаних темеља будућег храма Вазнесења Господњег, је учврстио добре везе добрих људи на богоугодном делу у славу Божију.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку