Освештани нови крстови за храм Светих апостола Петра и Павла у Црквеним Тоцима

Његово Високопреосвештенство Архиепископ милешевски г. Атанасије освештао је, у четвртак 4. јула 2024. године, нове крстове за храм Светих апостола Петра и Павла у Црквеним Тоцима. Донатори нових крстова су браћа Владан и Миљан Шалипуровић из Забрдњих Толаца.

По обављеном чину освећења владика се обратио присутнима кратком пригодном беседом у којој је,између осталог, рекао: – Много времена су се људи сабирали на овом месту, око Господа свога и једни са другима и ту организовали свој живот за вечност, за Царство Небеско. Јер, православни храм је полазиште за вечни живот.

– Материјал од кога је прављен храм подложан је пропадању и било је неопходно поправљати га, утврђивати га, тај материјални део. А он је заузврат освећивао у молитви оне који су улазили у њега и који су га дограђивали и утврђивали. Ви сте, ето, одлучили да коначно урадите реконструкцију овога храма, да га потпуно утврдите, да се можемо овде сабирати и одолевати не само олујама него и свакоме злу које буде наилазило. Да све што је против човека буде немоћно на овоме простору.

– У име цркве ја похваљујем ваши решеност да храм потпуно обновите. И ево смо већ почели да благосиљамо ваше дело овом молитвом, благосиљањем, освећивањем, крстова које ћете подићи на врх овога светога храма. Да крстови одолевају сваком невремену.

– Крст је за нас највећа сила, јер то је Крст Христов. То је сила на којој Христос делује. За нас је Крст и знак, путоказ нашега живота, а такође и сила којом призивамо Божије учешће у нашем животу. Да ону љубав коју је Христос Бог показао на Голготи, изашавши на Крст, да буде прикован за нас, уместо нас, за опроштај наших грехова, да ту силу коју је Он показао тада, и ту љубав, показује и даље у нашем животу.

– Најважније је да увек имамо у сећању управо то да је Крст место на којем је Бог показао највише љубави према нама, јер је распет за нас на Крсту. Не смемо никад о Крсту Христовом размишљати без сећања да је Господ после распећа на Крсту Васкрсао, да је показао да је сила живота јача од онога зла које су људи упутили према Богу, нагласио је Високопреосвећени. 

У разговору са координатором и организатором свих радова господином Иваном Станићем, Високопреосвећени је ближе упознат  са свим што је до сада урађено као и оно што тек предстоји до коначног обновљења толачке светиње.

Храм Светих апостола Петра и Павла у Црквеним Тоцима је најстарији парохијски храм у Архијерејском намесништву пријепољском, саграђен је 1846. године. Од тада је неколико пута обнављан, дограђиван и уређиван али је ово до сада најобимнији посао који је урађен на храму и његовом непосредном окружењу. Дотрајали дрвени под замењен је мермерним са уграђеним подним грејањем, унутрашњи зидови су обновљени, електрична инсталација је скоро комплетно замењена, и најважније, кровни покривач је комплетно промењен, уместо досадашњег поцинкованог лима ставиће се бакарни покривач а цреп је замењен новим. У самој порти храма преуређене су клупе за одмор, постављени стубови са осветљењем, обновљено степениште до парохијског дома, а и сам парохијски дом је значајно уређен док је у плану и његово проширење, доградња другог спрата, како би добио облик који је имао до пре нешто више од пола века.

Битно је нагласити да су сви радови који су до сада изведени, као и они који ће тек да се довршавају, спроведени по одобрењу Завода за заштиту споменика из Краљева, чији стручњаци су пре почетка све прегледали и одобрили обнову.

Високопреосвећени Епископ Атанасије је исказао своје велико задовољство до сада урађеним радовима, честитао радницима на умешности и стручности изведених послова и захвалио свим донаторима који су, свако према својим могућностима, помогли да се ови радови успешно завршавају. Том приликом, Високопреосвећени је похвалио и рад надлежног пароха, протонамесника Владу Лазића који се труди на обнови провереног му храма, да радови теку својим током са Божијим благословом. 

Заиста велики број добрих људи је, чувши за покретање ове акције уређења и обнове храма у Тоцима, несебично притекао да помогне и дâ свој допринос овом богоугодном делу. Сакупљена је велика количина новчаних средстава, потребног материјала али и неопходних ствари за богослужбену употребу. Све ово ће допринети да, с Божијом помоћи, толачка светиња заблиста у пуном сјају, на радост и духовну корист свих.

Урађеним радовима и новим изгледом храма у Тоцима задовољан је и видно одушевљен и господин Раденко Цвијовић, први комшија и човек који се већ деценијама стара о храму, одржава га и послужује све који дођу да посете њихову светињу.

Иван Станић, као организатор свих радова, припремио је са својом породицом и послужење, трпезу љубави, за све учеснике у овом великом догађају. 

Беседу Архиепископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку