Пљевља: Ми смо луди Христа ради

Мирна борба Пљевљака за одбрану својих светиња настављена је и у четвртак, 12. марта 2020. године на улицама града на Брезници.

У великом броју као и претходних вечери, Пљевљаци су се сабрали код храма Свете Петке, одакле су након одслуженог молебана, у литији још једном показали да не дају своје светиње и да ће се за њих борити и даље. На челу литије био је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

На Тргу у центру града, након саборно изговорене молитве Оче наш, чуварима светиња се обратио и благословио их првопастир милешевски: – Ми идемо ка Васкрсу и ово је најприкладнији начин хођења ка том највећем Празнику – Васкрсењу Христовоме. Господ рече да се од нас тражи не само да верујемо у Њега него да носимо и подвиг Његов: Ко хоће за мном да иде нека се одрече себе, узме крст свој и за мном иде, нека се покаже такав јунак. Сав наш хришћански живот јесте усаглашавање Господу Христу и настојање да ни у чему не изостајемо за Њиме, поручио је Преосвећени Епископ Атанасије.

Овом приликом, великој народној литији придружила се и група пљеваљских лекара, њих око четрдесет. Учесницима се обратио др Дарио Вранеш: – Вечерас ми је припала част да вам се обратим у име свих својих колега који су се вечерас јавно одазвали на позив своје Свете Цркве у одбрану својих светиња. Као потписници Хипократове заклетве и људи који су сав свој живот ставили у службу хуманости, наша је и дужност и морална обавеза да се јавно обратимо и јавно подржимо наш народ, нашу Цркву, увек а поготово сада у овим судбоносним тренуцима и за народ и за Цркву. Водећи се својом части и идејама хуманости и доброте ми јавно осуђујемо овај антихришћански, антиправославни и антицивилизацијски закон који је директно уперен против наше Свете Српске Православне Цркве и нашега народа.

По благослову Владике Атанасија, беседио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске Богословије који је рекао да смо ми учесници крсних ходова по Црној Гори луди Христа ради.

– Нека будемо лудаци, само, што кажу, има лудака и лудака. Ми смо луди Христа ради. Ми можемо овако да шетамо колико год треба, а један ми је рекао немојте да шетате даље од љета јер ће почети туристичка сезона, а ми кажемо па ово ће бити највећа туристичка атракција. Доћи ће из бијелога свијета да виде како мала Црна Гора брани велике светиње, рекао је између осталог отац Гојко Перовић.

Литија је потом наставила до храма где је одржан кратак културно-уметнички програм уз учешће гусларâ Васа Ђондовића и Максима Војводића.

Обраћање Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Обраћање др Дариа Вранеша можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Обраћање протојереја-ставрофора Гојка Перовића можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку