Пливање за Часни Крст у Епархији милешевској

И ове 2019. године Господње, са благословом Преосвећеног Епископа милешевског Атанасија, у Епархији милешевској је одржано традиционално пливање за Часни Крст на Богојављење 19. јануара.

ПРИЈЕПОЉЕ

Хладна лимска вода није уплашила храбре момке и девојке да покажу своју одважност и запливају за Часни Крст. Свечана Литија је кренула из Саборног храма Светог Василија Острошког у Пријепољу, у 13.00 часова, улицама града и спустила на обалу Лима. Велики број грађана Пријепоља подржао је 26 пливача, међу којима је била и једна девојка. Први до Часног Крста допливао је Михајло Веруовић.

– Ову победу посвећујем нашем народу на Косову и Метохији уз поруку: нема предаје, казао је овогодишњи победник којем ово није био први пут да заплива у хладном Лиму на Богојављење. Победнику и свим учесницима уручене су пригодне награде.

Епископ милешевски Атанасије честитао је грађанима Празник Богојављење, традиционалним поздравом Бог се јави, верујући да ће и данашњи излазак на реку Лим такође бити повод наше веће радости, веће храбрости и елана у раду и свему добром, нагласивши да данашњим изласком на реку подсећамо на онај народ од пре две хиљаде година који је дошао на реку Јордан и који се срео са Господом и са Светим Јованом Крститељем, када су сви постајали чистији и радоснији.

Прилог ТВ Форум можете погледати овде:

ПРИБОЈ

У Организацији Црквене општине Прибој и Спортског друштва Соко-Лим, под покровитељством локалне самоуправе, и у Прибоју се пливало за Часни Крст. Након литургијског сабрања у Храму Васкрсења Христовог на којем су се сви учесници пливањa причестили Телом и Крвљу Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа, свечана Литија се упутила ка Лиму на чијим обалама се сабрао велики број људи у знак подршке пливачима. Од укупно 33 пливача било је шест девојака. И ове године као и претходне до Крста је прва допливала дама, овог пута Зорица Милановић. Победници пливања за Часни Крст и свим учесницима уручена су признања, а уприличен је и културно-уметнички програм и послужење.

Прилог ТВ Прибој можете погледати овде:

 

НОВА ВАРОШ – Кокин Брод

Шесту годину за редом у организацији Општинске управе Нова Варош, Туристичке организације Златар и Специјалног резервата природе Увац, а са благословом Преосвећеног Епископа Атанасија, на Златарском  језеру организовано је богојављенско пливање.

У хладно Златарско језеро ускочило је  16 учесника, од тога 15 момака и једна храбра девојка. Пливало се 33 метра у част и спомен на Христове године овоземаљског живота.

-Увек је хладно, али је прелепо, ово је најбоље искушење које сам имао у животу, најлепши доживљај. Ово је шеста година како долазим и долазићу увек овде, иако већ десет година живим у Београду. Драго ми је што има много момака из Нове Вароши, надам се да ће следеће године бити бар 33 момка, како би обележили године живота Исуса Христа – казао је победник Александар Зечевић, којем је припала прикладна награда златни привезак у облику крста.

Поред Нововарошана који су учествовали у пливању било је и такмичара из Требиња, Тивта, Ужица и Златибора.

Прилог ТВ5 Ужице можете погледати овде:

СЈЕНИЦА

Други пут за редом Црквена општина Сјеница и Удружење Сјеничко-пештерски висови уприличили су пливање на Богојављење на излетишту реке Увац, на температури од свега пола степена.

Ове године било је осам учесника, а победник у надметању за Часни Крст био је Милош Шекуларац. Пливачи и добротвори који су помогли ову манифестацију добили су признања и приређен је ручак за све њих.

Прилог ТВ Сјеница можете погледати овде: