Пљевља: Бог и Свети Божији су са нама, а кад су са нама нема чега да се бојимо

Настављајући своју мирну борбу за одбрану светиња, Пљевљаци су и у недељу 23. фебруара 2020. године изашли на улице да покажу да неће одустати од своје намере да не дозволе да им неко одузима оно што им је најсветије, вера православна и светиње које им њихови свети преци предадоше на чување и старање.

Након одслуженог молебана у храму Свете Петке, предвођени Његовим Преосвештенством Епископом милешевским г. Атанасијем и свештенством, уз молитвене песме, устаљеним путем река људи је изнова освештавалa свој град и себе, показујући свету да су им Бог и Његове светиње на првом месту. Литија се зауставила на тргу испред хотела Пљевља где се окупљенима обратио њихов суграђанин Раде Грујичић, асистент на Машинском и Електротехничком факултету у Подгорици: – Пуно ми је срце драги моји Пљевљаци што видим да сте у оволиком броју изашли да браните своје светиње. Они људи који су читав свој живот посветили стицању материјалних добара не могу нас да разумију, па ће чак у својој немогућности да нас разумију усудити се да нас назову лудацима. Они не разумију да ми нисмо вођени било каквим интересом већ истинском духовном потребом да сачувамо своје светиње, чувајући не само објекте већ лик Божији и у објектима и у нама самима… Милосном Богу хвала, народ се пробудио и народ је свјестан ситуације и у задњи час је спреман да исправи своје грешке. Господ наш Исус Христос је рекао да гдје су двоје или троје окупљених у Његово име и Он је међу њима. Можемо само замислити, драга браћо и сестре, какав је Божији поглед на 200.000 људи који се упорно окупљају због Њега и у Његово име. Према томе Бог и Свети Божији су са нама, а кад су са нама нема чега да се бојимо. И све ово ће се сигурно окончати Божијом побједом и побједом Цркве Божије, а наша је обавеза да само у овој борби останемо истрајни и свјесни да смо на правој страни.

Потом се литија упутила до храма пљеваљске покровитељке Свете Петке где се присутнима обратио Епископ Атанасије: – Благодаримо пре свега Богу што нас је удостојио овог великог дела, овог молитвеног сабрања, и свега овога што смо учинили вечерас, јер ово је историјско дело, свако наше овакво окупљање. Ми градимо нову будућност, лепшу, бољу, срећнију, праведнију… Будућност коју ми замишљамо и на којој се трудимо, коју градимо, желимо да изградимо од најбољих елемената. Наши принципи су јеванђељски: истина, правда, доброта, љубав, хуманост. То су непревазидиви принципи. Они повезују овај свет у хармонију. Они су прихватљиви у древним временима, у нашем времену, и на њима се, једино на њима може градити будућност. У будућности, у свету који ми желимо да изградимо, није предвиђено место за неправду, за безакоње, за лоповлук, за пљачку, нагласио је Епископ Атанасије, подржан од свих присутних знацима одобравања и аплаузима.

Владика је затим на бину позвао тројицу Прибојаца, браћу Исидора и Срђана Новаковића и Стефана Јеремића, који су јутрос рано кренули пешице из свога града Прибоја, прешавши 65 километара за око 13 сати како би стигли у Пљевља и придружили се народу Божијем у литији. Преосвећени је рекао да су они симбол повезивања овога простора, јер Епархија милешевска је једна целина и она не зна за границе. Сва тројица су били поздрављени бурним аплаузима свих сабраних у име Божије.

У наставку одржан је културно-уметнички програм у ком је наступио гуслар Мирко Ковачевић са песмом Устала је Црна Гора а присутне је поздравила и Катарина Шекуларац-Јеловац која је испред Културне асоцијације Београда Црквеној општини Пљевља поклонила слику Анђели, у знак подршке заједничкој одбрани светиња

Обраћање г. Рада Грујичића можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Обраћање Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку