Пљевља: Све већа одлучност да се одбране светиње

Онај ко је спреман да украде светиње свог народа,
он ће свакако пре украсти светиње народа којем не припада,
казао је отац Радомир Никчевић

ПЉЕВЉА, 2. јануар – Без иједне погрдне речи приликом скандирања, без иједног пиротехничког средстава са високо подигнутим иконама и упаљеним свећама, са порукама мира и љубави, али и одлучности да се одбране светиње и вечерас је, након одслуженог Молебана, кренула литија улицама Пљеваља.

Свако вече протести су све масовнији а вечерашњи је изгледао као да је све живо изашло на пљеваљске улице и придружило се назапамћеној литији. Нико више и не гледа ко је које вере и нације а посебно се не гледа ко је којег политичког опредељења.

Литију је предводио епископ милешевски Атанасије а вечерас је са Пљевљацима био протојереј ставрофор отац Радомир Никчевић, архијерејски намесник херцегновски.

– Неко је рекао да кроз ове молитвене литије Црна Гора доживљава свој најбољи духовни преображај и то је нада за будућност целог овог простора. Свакој генерацији Бог даје посебну шансу да се искаже, да да свој допринос историји. Нашој генерацији је дата не мала улога, да ове светиње које са љубављу и умешношћу саградише наши преци да их одбранимо – рекао је владика милешевски Атанасије.

Отац Радомир Никчевић изразио је своје дивљење и захвалност Пљевљацима који незапамћеном масовношћу и достојанством бране светиње казавши да су Пљевљаци образ Црне Горе.

– Не краду они само светиње, они хоће да нам украду индентитет, да нас претворе у други народ. То им не дамо! – поручио је протојереј ставрофор отац Радомир Никчевић, архијерејски намесник херцегновски.

Он је посебно изразио захвалност припадницима исламске вероисповести који дају подршку одбрани светиња.

– И они су схватили да неће само у опасности бити манастир Света Тројица у Пљевљима, него и ова Хусеин Пашина џамија, која се налази испред нас. Онај ко је спреман да украде светиње свог народа, онда ће свакако пре украсти светиње народа којем не припада – поручио је отац Радомир Никчевић.

На протесту је прочитано званично саопштење Епископског савета СПЦ у Црној Гори а свој допринос протесту кроз гусле исказао је гуслар Васо Ђондовић.

Извор: www.novosti.rs