Пљевљаци настављају борбу за очување светиња

Под духовним надзором свога духовног пастира, Преосвећеног Епископа милешевског г. Атанасија, народ Пљеваља и пљеваљског краја наставља своју мирну борбу за очување својих светиња.

Свештенство Архијерејског намјесништва пљеваљског служило је синоћ по трећи пут Мелебан Пресветој Богородици у Цркви Свете Петке у 18 сати. По процјенама надлежних служби у Молебану је молитвено учествовало преко 8000 вјерника из града Пљеваља и околних села.

Након одслуженог Молебана улицама града се упутила велика Литија на чијем челу су били свештеници и монаси са пљеваљског простора. Учесници Литије су носили црквене барјаке и слику Патријарха Варнаве (Росића) који је родом из Пљеваља. Литија се зауставила у улици Краља Петра Ослободиоца, испред зграде Општине Пљевља, гдје се многобројном народу обратио студент Милић Дујовић који је прочитао Световасилијевски проглас.

По благослову Преосвећеног владике Атанасија, литије у Пљевљима се организују у братском миру и слози. Српски народ је послушао глас свог духовног пастира који је позвао народ на братску слогу и заједништво. Благодарећи томе, и поред незапамћеног огромног присуства народа на улицама Пљеваља, до сада се није десио ни најмањи инцидент.

Пљевљаци ће се окупити и вечерас на Молебану Пресветој Богодици у Цркви Свете Петке у 18 сати. Након Молебана велика Литија ће се упутити улицама града.

Мр Бојан Струњаш