Пљевљаци по двадесети пут рекли: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ

Фото: Веселин Драгаш

У четвртак 13. фебруара 2020. године скоро сви Пљевљаци су по двадесети пут дошли до храма Свете Петке, одакле су након одслуженог молебана, предвођени Првопастиром Епархије милешевске Епископом Атанасијем, сложно кренули у молитвени ход улицама града како би још једном показали своју одлучност и истрајност у одбрани светиња.

Због изражавања дубоког саучешћа са породицама пострадалих у недавним немилим догађајима који су погодили њихове суграђане Пљевљаци су вечерас у миру и тишини на достојанствен начин показали непоколебљивост у борби за одбрану светиња, као и пијетет и поштовање према својим суграђанима.

Литија се зауставила испред хотела Пљевља где се сабранима обратила професорка српког језика и асистенткиња на никшићком факултету Јелена Газдић: – Сигурно је преседан у досадашњој светској историји да атеиста жели полагати право својине на цркве и манастире и бавити се правним устројством Цркве, а притом тврди да је на челу секуларне државе и Цркву оптужује да се меша у политичка питања државе. Тридесет година смо били трпељиви, стоички подносили бројне обмане и неправде… Правили смо бројне компромисе све до тренутка када је почела да прети опасност од лицемерја уколико направимо компромисе са земаљским властима на штету Божијег ауторитета. А ми Пљевљаци, настављачи дела Патријарха Варнаве, и остали слободни грађани који достојанствено шетамо Црном Гором нисмо лицемери јер својим пасивним протестом разобличавамо лаж, обману и бројне манипулације које нам се ових дана подмећу. А Библија каже да онај ко се служи обманом, неправдом, насиљем, манипулацијом и другим средствима својственим сатанизму има ограничен рок Божијег допуштења.

– По свему судећи тај рок је истекао јер је њихово неслужење народу и одрицање од Бога попримило огромне размере и више никог не могу преварити нити нас посвађати јер се њихово семе раздора почело сушити, казала је Газдић истичући да је у питању недостатак страха Божијег и љубави према народу.

Студент Милић Дујовић прочитао је саопштење за јавност Пљеваљског  одбора за одбрану светиња.

Литија се завршила испред цркве Свете Петке где је владика Атанасије благословио окупљене: – Свети Сава је дошао да походи свој народ, да га сагледа како стојимо, пре свега да види има ли његовог народа. Свети Сава се обрадовао видећи да и даље има свој народ, да се његов народ држи његовог благослова, да иде добрим благословеним, Божијим, праведним путем који води у Царство Небеско. Свети Сава се радује видећи да се његов народ опоравља од свих слабости, да успешно савлађује сва искушења.

Епски пјесник Славко Перошевић бурно је поздрављен аплаузима за своје стихове о литијама и Пљевљацима.

Обраћање Епископа Атанасија можете погледати овде: