Подсећањем на Светога Саву ми се сви освећујемо

У четврту недељу по Васкрсу – Раслабљеног, 10. маја 2020. године, у дану када се наша Православна Црква молитвено сећа догађаја Спаљивања моштију Светог оца нашег Саве на Врачару, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су јереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић. Монашко сестринство манастира Милешеве је са милешевске певнице одговарало на прозбе и јектеније.

Речима охрабрења и утехе Епископ Атанасије је поздравио присутне вернике: – У свим овим невољама о којима слушамо и које су међу нама, невољама свих врста, ми се радујемо зато што свест о Христовој победи и доживљај Христове победе су јачи од свега тога, и дубље прожима наше животе, више утиче на њих. Та чињеница да је Христос победио и да је отворио пут и омогућио нови живот.

– Данас у овом светом храму ми се сећамо оног историјског тренутка када су злотвори упали у овај свети храм и однели одавде из манастира Милешеве мошти Светога Саве и на данашњи дан спалили их на Врачару. Сећамо се тога догађаја али се такође подсећамо и на дуго време боравка моштију Светога Саве у овом светом храму који је управо Савино борављење овде и осветило. И не само храм него и цео овај простор је освећен моштима Светога Саве. Свети Сава куд год је пролазио освећивао је те просторе, са ким год је разговарао он је освећивао и његов ум и његову душу, али и ко год се подсећа на Светога Саву бива такође освећен тим сећањем.

– Црква нас данас такође подсећа, кроз прочитани одељак из Светог Јеванђеља, на један догађај из времена када је Господ наш Исус Христос боравио међу људима и који у многоме подсећа на наше данашње време. И онда је као и данас било много болесних и немоћних који су очекивали помоћ и исцељење од Бога. И онај раслабљени који није имао правог човека да му помогне све до доласка Христовог управо представља све нас данас. Свакога од нас појединачно и све нас заједно, цео род људски. Човек без Бога бива расут, раслабљен, неспособан да живи нормалан, здрав живот. Али, увек нам се даје могућност да се подсетимо на излаз из те раслабљености кроз читање Светога Писма. Јер, свакога од нас Господ може исцелити, ако му се обратимо, као онај раслабљени. Васкрсли Христос је лек од свих наших болести у свим временима, подсетио је Епископ Атанасије.