Помен жртвама невино пострадалим у акцији “Олуја”

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије присуствовао је Божанској Литургији у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу, у суботу 5. августа 2023. године.

Након заамвоне молитве Преосвећени је служио помен свим невино пострадалим у акцији хрватске војске званој Олуја, 1995. године.

На крају Литургије Епископ Атанасије је присутне кратко подсетио на страдање невиног српског становништва у Хрватској, те давне 1995. године, рекавши: – Наше сећање, наше памћење, је дубоко. И сваке године то памћење се продубљује. Они, за које су неки мислили да ће бити избрисани са земље, они су дубоко урезани у Божијем памћењу и у Божијој близини, у недрима Божије благодати.

– Богу су драгоцена сва људска бића. Он зна коме је дао постојање, и брине о њима. Ми смо овде више пред другим питањем: Како постојимо, како остварујемо своје постојање, а не хоћемо ли постојати или нећемо? О томе Бог брине.

– Ови које смо данас помињали у молитви су невино страдали. Невино као Хришћани православни. Међу њима је било јако мало, а можда и ни мало, некрштених. А и они, ако су били некрштени, вероватно су били на путу ка крштењу. И то православном крштењу, на путу ка потпуном уписивању у грађане Царства Небескога. Ми се њих сећамо јаче на данашњи дан, нека им Господ дâ своја блага у Царству Небескоме, за њих припремљена, а нас нека подржи у памћењу, сећању, помињању. Нека нас подржи у свакој врлини.

– Иако се чини да љубав и доброта губе на овоме свету, ипак није тако, него побеђују. Али, треба прећи кроз Крст, кроз напоре, кроз муке. Па нека би нам Бог дао да све то издржимо и савладамо, и да будемо у потпуној радости на крају, истакао је Епископ Атанасије, призвавши вечан помен невино страдалима у војној акцији званој “Олуја”, и пожелевши да ми сви будемо прави Православни Хришћани, прави Срби.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку