Никољдан свечано прослављен у манастиру Бања код Прибоја

Велико светило Православне Цркве, Свети Николај Мирликијски Чудотворац, свечано је прослављен, у уторак 19. децембра 2023. године, у манастиру Светог Николаја у Прибојској Бањи. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у манастиру Бања Свету архијерејску Литургију. Саслуживaли су настојатељ манастира Светог Николаја игуман Петар, парох бањски јереј Ненад Тешић и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач.

У пастирској беседи Преосвећени је истакао: – Празнујући светитеље Божије, призивајући њихова имена, ми ступамо у братску заједницу са њима. А то најближе показује данас прочитано Јеванђеље. Слушали смо о томе како је народ хрлио за Господом нашим Христом, да га чује, да буде у Његовој близини, да га додирну рукама својим. А они који су га слушали постајали су и сами разумни, мудри, и они који су додиривали Христа својим рукама исцељивали су се од разних својих болести.

– Господ наш Христос није обећавао земаљска блага онима који су га слушали. Он је позивао на одрицање од земаљских блага. Обраћао се онима који плачу, који гладују, онима који су бивали презрени и одбачени. Он је на очиглед испуњавао своја обећања свима и имао је више ученика и следбеника него што би их људи добили преко данашњих медија, обећавајући сва земаљска добра. И ми, који следујемо Господа Христа, слушамо оно што је Он говорио.

– Све то нам говори да не треба да не треба да будемо уплашени пред земaљским невољама и страдањима, јер је Господ са нама, и храбри нас, преко Својих дивних следбеника, као што је Свети Николај Мирликијски Чудотворац.

– Подсећамо се и на то како су Светитељи Божији слични Господу Христу у своме савршенству, у својој доброти, у својој љубави и својој моћи. И они се друже са нама. Светитељи Божији присутни су и мешају се у наш живот, умудрујући нас, храбрећи нас, упућујући нас животу правоме, указао је Епископ Атанасије сабраном верном народу.

У манастирској трпезарији приређена је трпеза љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку