Празник Ваведења Пресвете Богородице у Милешеви

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у недељу 4. децембра 2022. године, на празник Ваведење Пресвете Богородице, у храму Вазнесења Господњег манастира Милешеве, Свету архијерејску Литургију. Саслуживали су протојереј Бранислав Стојановић, протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње предвођене игуманијом Аквилином одговарале су на прозбе и јектеније.

Честитајући празник сабраном верном народу Епископ Атанасије је указао на празник који данас прослављамо и његов значај за Цркву Христову, рекавши: – Данас Света Црква Христова прославља један од највећих празника, а то је Ваведење у храм Пресвете Богородице. Пресвета Богородица је оно најсветије биће које је изнедрио род људски. Род људски тежи да се приближи Богу. Иако видимо, и дан данас, толико мржње и толико зла, толико страдања у роду људском, не треба заборавити да род људски, у своме најдубљем бићу, тежи нечему другачијем. Тежи доброти, тежи љубави, радости Небеској, вечној.

– Род људски, у своме најдубљем бићу, тежи доброти и љубави, тежи Богу, тежи Светлости, и Небеској вечној радости. О томе највише говори управо данашњи празник, дан када се сећамо на онај предивни догађај доласка у храм Пресвете Богородице.

– Господ омогућава, а и пример даје, да свако од нас тако постане близак Богу, да свака душа људска, свако срце, сваки ум, постане место Божијег боравка, и то је могуће, и то је оствариво. Сва трагедија рода људског јесте у томе што се то заборавља, а овај празник нас подсећа и позива да то имамо на уму, да је могуће да човек постане храм Божији.

– Човек треба свакога дана себи да поставља та основна питања: Колико смо се данас приближили Богу, јесмо ли се уопште приближавали, колико смо са Богом боравили, у својим мислима у своме срцу. Свака молитва јесте приближавање Богу, свако добро дело јесте приближавање Богу, али најближе јесте ово које сте ви данас постигли, узимање Светог Причешћа у своје биће. Па нека оно плодотвори, да у Божијој близини останемо заувек, истакао је Епископ Атанасије, охрабривши сав верни народ Божији да истраје на путу спасења.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку