Представник Амбасаде САД у Подгорици посетио манастир Свете Тројице у Пљевљима

У четвртак 2. новембра 2023. године манастир Свете Тројице у Пљевљима посетио је Шеф Одељења за медије, културу и образовање Амбасаде Сад у Подгорици г. Стивен Драјкорн.

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија уваженог госта су у манастиру дочекали Архијерејски намесник пљеваљски протојереј-ставрофор Саша Јањић и секретар Епархије милешевске протојереј Горан Крстић. Том приликом домаћини су госта упознали са богатом историјом и значајем ове древне српске светиње наше Епархије.

Манастир Свете Тројице у Пљевљима највероватније је саграђен на остацима манастира из немањићког периода. Први писани помен Свете Тројице потиче из 1537. године, када га је поменуо јеромонах Сава, први познати тројички преписивач.

Више пута обнављан и дограђиван, данашњи облик има од XVI века када је за време игумана Висариона саграђена главна црква. Крајем истог века дозидана је припрата, дар монаха Георгија Поблаћанина, његовог сина Ананија и синовца, спахије Војина. И припрата и наос су живописани до краја XVI века. Живописање је обавио поп Страхиња из Будимља, угледан живописац који је осликао више цркава и манастира крајем XVI и почетком XVII века.

У XVI, XVII, па и XVIII веку манастир Света Тројица је био познат и као врло значајан преписивачки и књижевни центар. Више десетина рукописаних књига настало је у Светој Тројици као дела тројичких дијака (преписивача).