Прибој: Имамо са чиме пред Његоша

Видео прилог ТВ Прибој

Поводом 170 година од упокојења Петра Другог Петровића Његоша, Црквена општина Прибој и Братство православне омладине Прибоја Свети деспот Стефан Лазаревић, са благословом Епископа милешевског г. Атанасија, организовали су у четвртак 9. децембра 2021. године, у библиотеци Машинско-електротехничке школе у Прибоју предавање на тему: Његош – имао се рашта и родити. Предавач је био професор Православног богословског факултета Универзитета у Источном Сарајеву протојереј-ставрофор др Дарко Ђого.

Предавању су између осталих присуствовали и председник Скупштине општине Прибој г. Борис Мрдовић, директор Дома културе г. Светлан Милинковић, директори прибојских основних и средњих школа, председник Црквене општине Прибој г. Милош Словић, наставници и ученици средњих школа и др.

Архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић на почетку је пожелео свима добродошлицу на, како је рекао, вече посвећено једном од највећих духовних и културних горостаса којег је изнедрио српски народ, на вече посвећено Митрополиту и господару Црне Горе, Петру Другом Петровићу Његошу. Прота Марко је слушаоцима представио предавача а затим позвао Епископа Атанасија да одржи поздравно слово и благослови присутне.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је на почетку рекао: – Ово вечерашње предавање ставили бисмо под један посебан наслов, Његошу с љубављу. Сто седамдесет је година од његовог физичког одласка а ми бисмо желели да га задржимо. Да Његош трајно остане са нама, међу нама, да буде оно што је био, наш возљубљени учитељ, предводитељ, наш владика, песник, надахнитељ, храбритељ, од кога бисмо и сами учили. Ми ћемо показати да ли смо достојни Његоша, какви смо према њему, шта смо од њега научили. Предање Цркве, предање његовог народа, је то које говори о њему.

– Ми вечерас желимо да се поучимо о нашем великом Његошу, али оно што највише изражавамо јесте та љубав према њему и жеља да га задржимо, учећи се од њега, нагласио је Епископ Атанасије благословивши притом ово сабрање, уз жељу да што више плода донесе.

Прота Дарко Ђого је поздравивши све присутне, захвалио се на позиву и указаној части да говори о великом Његошу, у овом дивном граду, у овој лепој и пријатној школској библиотеци, и потом наставио: – Ма колико слова произнели о Његошу мало ћемо се одужити том великану српскога народа. Ма колико се говорило или се говори о Његошу чини се да би имало још по нешто да се открије и каже. И то не само зато што је његово дело познато сваком српском детету и крају, већ и зато што у тој спознаји, по блискости свога владике, песника, владара, врло често страда наша вољност да му се целосно посветимо…

Након изнетог излагања уследила су неколика питања на тему, те је отац Дарко додатно појаснио своје гледиште на српског великана Петра Другог Петровића Његоша.

Вече је заокружио народни гуслар из Пљеваља Васо Ђондовић са неколико песама отпеваних уз струне гусала о Његошу и Косову.

Протојереј-ставрофор Марко Папић је на самом крају, у име организатора, заблагодарио Богу на овом дивном заједничарењу у част великог Његоша, а потом захвалио Епископу Атанасију на благослову, проти Дарку на предавању, директору Машинско-електротехничке школе на уступљеном дивном простору библиотеке, гуслару Васу Ђондовићу и свима који су се одазвали на позив Црквене општине Прибој и Братства православне омладине Прибоја, да дају допринос обележавању значајног јубилеја и на крају додао: – Ово вече показало је да имамо са чиме изаћи пред Његоша.

Како је и почело, вече је завршено молитвом и благословом Преосвећеног Епископа милешевског г. Атанасија а потом је дружење настављено у професорском клубу школе где су и сумирани сви утисци ове дивне вечери.

Предавање протојереја-ставрофора др Дарка Ђога можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку