Прибој у част Светог Саве

У недељу 30. јануара 2022. године у Дому културе у Прибоју, по благослову Епископа милешевског г. Атанасија, одржана је свечана Светосавска академија у организацији Црквене општине Прибој.

Овај својеврсни културни народни сабор отпочео је Светосавском химном коју је отпевао прибојски Црквено-градски хор Свети кнез Лазар. Поздравно слово изговорио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије:

– Честитам вам Светосавске дане. Размишљајући о празнику мисао ми се утврдила на томе да Савин дан није један, тај када га ми прослављамо. То је само дан када се ми овако саборно сусрећемо са Светим Савом. Али, све време нашег постојања, сва наша историја, је Светосавска. Све је код нас или рођено Светим Савом или препорођено њиме, у сваком случају, обликовано је њиме.

– После Господњих и Богородичиних празника код нас Срба је највећи дан посвећен нашем родитељу и препородитељу, Светом Сави. Све носи његов печат и његов знак. Свети Сава је, на нашу срећу, све обликовао небесима, све је родио у Христу, јер, он је Христов човек, рођен, обликован, узрастао, у материци Цркве Христове, у Светој Гори, и даље се разрастао и наставио да рађа у српском народу, и шире од српског народа, у целом свету. Све је просветлио Христом и Светлошћу Христовом, Светлошћу Царства Небеског. Он нам је пропутио пут у Живот Вечни и простор Србије раширио до Неба, тако да Србију имамо и на Небу.

– Свети Сава ових дана, као и увек кроз историју, врши смотру. Он проходи кроз српске земље и српске просторе, посећује све православне Србе свуда где живе. Свети Сава и даље регрутује, позива све. Зове на покајање оне који су изгубили корак, који су залутали. Он нуди Јеванђеље као програм који препорађа човека благодаћу.

– Свети Сава није само све родио, он је и све оно позитивно што је било пре њега обликовао, уобличио, и родио у Јеванђељу, тако да је све позитивно сложио заједно, уобличио у једно, Светосавско, и позива нас да пружимо руку једни другима. Гледајући на њега, слушајући његов позив, треба да се сви заједно одазовемо, да сви заједно можемо певати Химну Светом Сави. Тиме ћемо показати да је српски народ и Светосавски и Христов.

– Ако Свети Сава и даље може да рађа велике личности као што су многи из наше бурне и богате историје то онда значи да добро слушамо глас Светог Саве. То онда значи и да Светосавски народ има своју будућност, и на земљи и на Небу. Смисао наших сабрања, као што је ово вечерас, јесте управо тај да се одазовемо на позив Светог Саве и да га обрадујемо, поручио је Епископ Атанасије на крају.

Богат и складно осмишљен културно-уметнички програм је настављен здравицом коју су изнели ученици веронауке основне школе Бранко Радичевић, а након њих су се на бини смењивали остали учесници. Етно секција музичке школе Војислав Лале Стефановић из Ужица је својим песмама одушевила публику која их је наградила бурним аплаузом. Млади прибојски гуслар Немања Аврамовић је својим умећем оправдао епитет младе наде Прибоја, док су ученици основне школе Бранко Радичевић извели кратку представу из живота Светог Саве. Ученици прибојске музичке школе су показали своја умећа на клавиру, и хармоници. Ученица прибојске гимназије Јелена Вранић је публици изнела део из чувене Савине Жичке беседе о правој вери а ученици основне школе Десанка Максимовић су отпевали лепу песму о Савиној мајци, Светој Анастасији.

На крају ове пријатне вечери архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић се захвалио Преосвећеном Епископу Атанасију на подршци и благословима које увек даје у оваквим приликама, свим учесницима на лепо изнетом програму, Општини Прибој и њеном председнику Лазару Рвовићу, Дому културе на уступљеном простору а целокупној публици на пажњи и времену које су одвојили да би и сами били учесници оваквог народног сабора у част Светог Саве.

Саборовање у Савину част је настављено за трпезом љубави за све учеснике програма.

Поздрав и беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку