Прибој у част Светог Саве

У петак, 25. јануара 2019. године, у пуној сали Дома културе у Прибоју у част Светог Саве, духовног оца српског народа, одржана је свечана академија.

Након светосавске химне коју је извео црквено-градски хор Свети кнез Лазар из Прибоја сабрани народ благословио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, нагласивши: – Tреба да се радујемо што нам је Бог дао Светога Саву и што можемо да га прослављамо, нарочито, у овој јубиларној години када прослављамо два јубилеја која су чврстим везама везана за Светога Саву: 800 година самосталности Српске Православне Цркве и осам векова манастира Милешеве. Tо је посебан благослов којим је Бог благословио васколики српски род.

У програму академије поред хора учествовали су деца предшколске установе Невен, ученици прибојских основних и средњих школа, полазници музичке школе и КУД Дабар. Ученик Гимназије Алекса Бојић произнео је беседу Светог владике Николаја изговорену 1935. године, поводом седамстогодишњице од упокојења Светог Саве, у којој Свети владика наглашава да онај који жели ваљано да пише о делу нашег духовног оца, треба да пише о Савиној цркви, Савиној држави, Савиној просвети, Савиној војсци, Савином домаћем огњишту, Савиној уметности и Савином манастиру.

На крају академије Преосвећени Владика Атанасије уручио је пригодне награде ученицима награђеним на епархијском светосавском конкурсу.

Гости академије били су председник општине Прибој Лазар Рвовић, његов заменик Саша Василић, директори школа и других установа у Прибоју.