Промоција књига о Патријарху српском Варнави и Милешевској епархији

У навечерје празника Рођења Светог пророка и претече Јована,  6. јула 2021. године, а поводом обележавања Дана општине Пријепоље, 7. јула, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија, у малој сали Дома културе у Пријепољу одржана је промоција књига  Српски Патријарх Варнава и његово доба, и Народни Патријарх, реиздање из 1933. и 1937. године аутора руског научника и Патријарховог секретара Владислава Мајевског, као и књиге Милешевска епархија, коју написаше историчар уметности и писац Драган Николић из Пријепоља и професор српског језика и књижевности мр Бојан Струњаш из Пљеваља.

О књигама су говорили Епископ Атанасије, председник Српског народног вијећа у Црној Гори г. Момчило Вуксановић, књижевник и уредник Књижевне задруге Српског народног вијећа у Црној Гори г. Будимир Дубак, члан Српског културног центра Патријарх Варнава из Пљеваља г. Велибор Пуповић и професор српског језика и књижевности у Пљевљима и коаутор књиге г. Бојан Струњаш.

Водитељ и модератор програма био је песник, новинар и публициста из Пљеваља господин Рајко Палибрк који је у свом уводу упознао присутне љубитеље писане речи да су издавачи реиздања књига о Патријарху Варнави Епархија милешевска, Књижевна задруга Српског народног вијећа у Црној Гори из Подгорице и Српски културни центар Патријарх Варнава из Пљеваља, док је издавач књиге Милешевска епархија – управо Епархија милешевска, а затим је додао: –  Мало је народа на свету који је спреман на заборав својих најбољих синова. Неки народи од малих праве величине, док наш народ, често, своје величине ниподаштава а још чешће заборавља. Један од таквих примера је и Његова Светост почивши многострадални Патријарх српски Варнава (Росић), а уз њега и бројни стубови на којима почива српска духовна вертикала. На срећу, мало је, а можда и нема ни једног народа на свету, као што је то наш, који је спреман да из пепела дигне своје величине када за то сазри време.

Преосвећени Епископ милешевски Атанасије је присутне подсетио на Патријархов животни пут: – Патријарх Варнава је похвала ових простора, посебно Пљеваља, велики син овог простора, велики син српског народа, изданак Светосавља. Он спаја времена, просторе, народе, религије, све оно што је најбоље за род људски.

– Оно што је карактеристично за Патријарха Варнаву јесте мотив који је њега водио ка монашком животу. Он овако то објашњава: Школујући се ја сам нарочито посветио пажњу на то у каквом стању је мој народ, видим да је мало духовних делатеља, да је мало хероја који могу да се изборе са земаљским прохтевима, да је мало образованог свештенства и уопште образованог народа, видим да народ још страда, видим да су угњетене светиње наших предака, видим да се још разарају, да нема ко да их обнавља, ни светињу човека нити материјалну храмовну светињу. Видим да је најпотребније имати делатеље који себе потпуно посвећују томе. Осећам да ме Бог упућује да поступим онако како је наш први просветитељ, Свети Сава поступио, подсетио је Владика на Патријархове речи и наставио:– Ко год говори о Светлости, ко год светли и дозвољава да светлост буде светла и ко је разноси, ко о Њој говори, у служби је Светлости. Наравно, ми још нисмо достигли ту способност да светлимо као ти Свети Божији људи, Апостоли и светитељи, као и Варнава, али, да се трудимо, свако колико може, да светли и буде у служби Светлости.

Председник Српског народног вијећа у Црној Гори господин Момчило Вуксановић, поздрављајући присутне рекао је: – Ми, као издавачка кућа, чувајући српски језички идентитет, до сада смо одштампали више од 400 наслова, искључиво на српском језику и ћириличном писму. Водили смо рачуна о томе да сачувамо оно што је традиција, култура и идентитет српског народа у Црној Гори. Ми ћемо и даље радити на афирмацији свега онога што је везано за Српску Православну Цркву, за српску традицију, и у вези са тим, ми смо на иницијативу и охрабрење Његовог Преосвештенства Епископа Атанасија штампали ове две књиге Владислава Мајевског чиме смо најширој читалачкој публици дали могућност да се упозна са свим оним вредностима нашег блаженопочившег Патријарха Варнаве. Верујем да ће наша сарадња на овим активностима везаним и за Епархију милешевску, и за Културни центар Патријарх Варнава и Српски културни центар Свети Сава у Пљевљима уродити плодом и да ћемо постизати још боље резултате.

Са аспекта књижевника, свој осврт на књигу о Патријарху Варнави дао је и г. Будимир Дубак: – Част ми је што вечерас говорим у Пријепољу, граду Светог Саве, и што говоримо о великом Патријарху Варнави. Он је као личност, како каже песник Војислав Илић Млађи, био сејач верског и духовног здравља, грудобран, савест, разум Православља. Његова мисија се заиста упоређивала са подвигом Светога Саве. Аутор тротомне Историје Српске православне цркве, др Ђоко Слијепчевић, сликовито описује појаву Патријарха Варнаве: Изгледао је као један од оних старих Рашана чији су нам ликови остали сачувани на фрескама. Ретке мушке лепоте, висок и снажан, он је био пун оне питоме отмености људи његовог краја која је господствена и присна. У његовој горостасној појави, привлачној и топлој, живео је човек борац, дубоко одан и православљу и српству.

О књизи Милешевска епархија говорио је проф. Велибор Пуповић. Он је најпре присутне упознао са једним од аутора поменутог издања, господином Бојаном Струњашем из Пљеваља, с подсећањем да је први аутор, Драган Николић историјат Милешеве и Милешевске епархије сагледао из пријепољског угла и само до периода 2006. године када је завршио писање, па су можда остале средине и новији период остали необухваћени. Зато је Бојан Струњаш допунио подацима из новијег доба тако да имамо заокружену целину која на један прегледан начин говори о историјату и развоју Епархије милешевске од настанка до наших дана.

Професор Бојан Струњаш је на почетку напоменуо да закључује, по реакцији публике, да је можда боље било да су промоције ових двеју књига биле одвојене, јер се чини да је прва књига о Патријарху Варнави можда мало засенила другу о Милешевској епархији која је не мање значајна. Ради се о значајним издањима досад непознатим или мало познатим широј читалачкој публици.

Потом је изнео како је текао пут, од сазнања да постоји једно такво дело у рукопису, до издавања књиге о Милешевској епархији, чији највећи део је написао пријепољски историчар уметности почивши Драган Николић. Десило се, по неком недокучивом Божијем промислу да је та књига дуги низ година, све до сада, чекала у рукопису да се испуни потребно време и да и она угледа светлост дана, сада допуњена новијим чињеницама и подацима.

Промоцији ових значајних дела присуствовали су Председник Општине Пријепоље г. Владимир Бабић са својим сарадницима, представници Исламске заједнице из Пријепоља, гости из Пљеваља и др.

Уводно излагање песника Рајка Палибрка можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Излагање Момчила Вуксановића можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Обраћање књижевника Будимира Дубака можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Део обраћања професора Велибора Пуповића можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Излагање професора Бојана Струњаша можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку