Прослава Свете Петке, заштитнице Пљеваља

Фото: ПВ Свитање

Молитвени спомен Преподобне мати Параскеве – Свете Петке, свечано је прослављен у Пљевљима 27. октобра 2018. године. Православни народ Пљеваља прославио је храмовну славу уз сећање на двоструко заступништво Свете Петке на њен дан, најпре 1912. године,  када је Војска Краљевине Србије ослободила град од вишевековног турског ропства, а потом и 1918. године када је иста војска по други пут ослободила Пљевља од окупације Аустро-угарске војске.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије предстојао је литургијским сабрањем, уз саслужење настојатеља Светотројичке обитељи протосинђела Владислава, настојатеља Светоархангелског манастира у Ђурђевића Тари јеромонаха Зосиме, пароха новоприбојског протојереја Спасоје Вујанића, и протођакона Николе Перковића.

Након заамвоне молитве, пљеваљским улицама кренула је свечана литија предвођена Епископом Атанасијем, у току које су узнете молитве Богу за здравље, напредак, јединство и слогу свих житеља града смештеног на рекама Брезница и Ћехотина. Епископ је затим освештао славско жито и пререзао славски колач, уз речи благодарности овогодишњим домаћинима храмовне славе Српском културном центру „Патријарх Варнава“, али и свима сабранима којих је било више него ранијих година. Честитајући градску и храмовну славу, празник Свете Петке, владика Атанасије је казао да имамо срећу што су они пре нас осветлили нам пут а да је наше да се тога пута држимо.

– Вековима су овде на овом простору светлели, светлели су и они који су пре 100 година стварали слободу, принели своје животе Богу и ближњима. То су људи који су пре свега светлели вером, веровали су да ће истина победити, да је правда јача од неправде и онда када по људским мерилима није изгледно да ће она победити. Ми смо сведоци тога да њихова жртва није била узалудна. Ми смо ти који се подсећамо тог времена, овде да речемо да их волимо, да их се не одричемо, да ценимо њихову жртву, да нам она значи, да нам она светли. Хоћемо такође рећи да светлост којом су они светлели и и даље светле, има нарочиту особину да је не може утулити никакав ветар. Молитвена песма за такве каже Вашу славу ништа неће помрачити, зато што она не зависи од људи, она је натприродна јер је од Бога, Бог је запалио ту светлост и зато човек колико год настојао не може да је потамни или угуши – казао је Владика Атанасије додајући да том светлошћу светли и Преподобна мати Параскева.

Домаћини овогодишње славе уприличили су и трпезу љубави за којом се повео богоугодни разговор уз присећање на молитвено заступништво Свете Петке, заштитнице Пљеваља, у судбоносним тренуцима за овај град и све његове житеље.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Видео прилог ТВ Пљевља можете погледати овде: