Прослава Светих Новомученика београдских на Коловрату

У недељу 31. по Педесетници и на дан прослављања Светих Новомученика игумана Пајсија и ђакона Авакума, 30. децембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у храму Светог Николаја Охридског и Жичког на Коловрату, надомак Пријепоља.

Предстојатељу евхаристијског сабрања саслуживали су протојереј Игор Ерић, јереј Небојша Јовановић и ђакон Никола Перковић. Верни народ Коловрата и околине сабрао се у храму да буде причасник Трпезе Господње, уз молитву благодарности Богу на Његовим доброчинствима.

У беседи Владика је подсетио паству на мученичку смрт ових новомученика, истакавши посебно пример Светог Авакума, који је док су га водили београдским улицама до места на коме ће пострадати певао победне песме: Срб је Христов радује се смрти!

– За праве циљеве се радује смрти, није свака смрт пут у славу. Апостол Павле нас упозорава да ако и умиремо да умиремо за праве циљеве. Није нека похвала ако за наше грехе, пропаст коју смо починили страдамо. Похвала је када нас убијају зато што смо добри, што смо истинољубиви, зато што волимо, зато што страдамо за ближње, беседио је Владика Атанасије додавши да ми верујемо у Христа Животодавца који је победио смрт на Крсту, преобразивши срамни знак Крста у знак победе и после Васкрсења Христовог Крст је знак славе и зато ми са разлогом певамо победне песме и живимо живот радости и победе.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку