Прослава Светог великомученика Димитрија у Вруљи код Пљеваља

Поводом храмовне славе, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Вруљи код Пљеваља, у уторак 8. новембра 2022. године. Саслуживали су протојереј-ставрофор Огњен Перковић и протођакон Иван Савић.

Храм у Вруљи је у задње време проширен и дограђен па је након заамвоне молитве Преосвећени Епископ Атанасије освештао надограђени део, а затим и славске дарове и преломио славски колач. Домаћин овогодишње славе био је г. Бранко Струњаш са синовима Миљаном и Бојаном.

Епископ се присутнима обратио пригодном пастирском беседом у којој је, између осталог, рекао: – За нас је сваки празник у Цркви велики догађај, не само зато што показујемо пажњу према некоме светоме и нечему светоме, него је то велики догађај за нас, догађај универзалног значења. Када чујемо детаље овог празника видимо колико је он за нас значајан, али само под условом да га у потпуности доживимо.

– За многе овакав дан има силу да преобрази сав живот човеков, да га препороди и постави на праве темеље и учврсти.

– Нашем Господу ништа није непознато. Он је својим следбеницима предочио шта их све чека, који је смисао живота, која је његова вредност, за шта вреди живети и борити се, и страдати ако буде неопходно. За Живот Вечни, за живот своје браће, за вечну срећу и радост. У то треба улагати. А здрав човек и не може да не воли своју браћу, своје ближње, чак и ако би га неко приморавао на то.

Преосвећени је потом укратко подсетио на део из Светог Јеванђеља који је прочитан на данашњој Божанској Литургији па онда додао: – Ми непрестано пловимо кроз живот као неком немирном морском пучином. Много је опасних и застрашујућих фактора и чинилаца, од којих би се просечан човек сигурно уплашио. Али, Господ од нас тражи да будемо надмоћни а то бивамо вером у Њега.

– Наш је циљ Живот Вечни. Али пре тога од Господа тражимо да дођемо до познања Истине, да јасно сагледамо шта је шта, јер, често се лажи обуку у рухо истине и тако се представљају и нуде се људима. У тој и таквој превари људи се често опредељују за лажне ствари и лажне циљеве.

– Свети Димитрије је извојевао ту прву победу, сагледао је правилно и знао је, правилно васпитан и истрениран од свог оца, шта је истина а шта лаж. Био је војник римског царства али се правилно определио и био, пре свега, војник Христов, а нама дао пример како треба да чинимо. Зато нам је и важан данашњи празник. Данас обнављамо сагледавање правога лика, правога човека, правога хришћанина, Светог Димитрија.

– За нас, данас овде сабране, овај дан и празник имају и тај посебни значај, јер, надишли смо нека наша ограничења, и у том заједничком договору и усаглашавању смо свој ход и своје деловање заједнички усавршили. Кад се народ Божији усагласи онда постаје и мудрији и вештији, умешнији у свом деловању.

За труд, пажњу и бригу да допуни и прошири, а тиме учини функционалнијим и лепшим, храм Светог Димитрија у Вруљи код Пљеваља, Епископ Атанасије је одликовао г. Блажа Чабаркапу високим одликовањем Епархије милешевске, Орденом Белог Анђела Првог степена. Архипастирском граматом, за показану љубав и доброчинство према Српској Православној Цркви, а нарочито према храму Светог великомученика Димитрија у Вруљи, одликован је г. Дејан Чабаркапа.

Владика је на крају захвалио свима који су узели учешћа у данашњој Божанској Литургији и препоручио, и замолио, да пре свега сви духовно јачамо, у духу и у вери, јер је очигледно да нам је то преко потребно. Свечари овогодишње славе приредили су заједничку трпезу љубави па је саборовање продужено уз послужење и договоре о даљим плановима на проширењу, уређењу и улепшању овог светог богослужбеног простора.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку