Прослава Трнове Петке у Бабинама

Бабине су живописно пространо село надомак Пријепоља које се пружа широком висоравни на преко 1000 метара надморске висине. Навикли на тешке услове живота и непрестану борбу за опстанак Бабинци су увек били познати као успешни и напредни људи. Тако данас велики број Бабинаца живи расуто широм Србије али и света, и тамо су многи постали познати и успешни професори, доктори, пословни људи, политичари. И сви они никада не заборављају свој родни крај. Оно што је недостајало њиховом родном селу заједничким трудом и радом полако али сигурно остварују. Изградили су, али и још увек дограђују, у Бабинама предиван величанствен православни храм посвећен Светој преподобномученици Праскеви – Трновој Петки.

Поводом храмовне славе, али и славе села, у Бабинама је у суботу 8. августа 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио Божанску Литургију. Саслуживали су протојереј-ставрофор Богдан Кувеља, протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве сви су, предвођени Епископом Атанасијем, кренули у трократни опход око светог храма а затим је пред улазом освештано славско жито и преломљен славски колач.

Обраћајући се присутнима и честитајући свима славу Владика је рекао: – Благодаримо Богу што нас је удостојио и данас да се у Његово име саберемо и да Њега прослављамо, Оца нашега небескога и Сина Његова Господа Христа и Духа Светога, и све угоднике Божије, а нарочито да прославимо Преподобномученицу Параскеву, која је Бога прославила својим животом и пример дала другим хришћанима, и која нас заступа пред Богом и помаже нам у свима невољама, и у хођењу овим путем живота. Благодаримо Богу на Његовим даровима, што нас увек охрабрује, упућује и учвршћује наше кораке. Господ управља нашим животом, управља наше кораке и учвршћује их, да непоколебиво идемо Његовим путем.

– Господ нам је дао овај предивни свет са намером да ми живимо на томе свету. И могло је да изгледа да је ова прелепа Божија творевина, ово уметничко дело, испражњено, али ви сведочите да је ова предивна Божија творевина још увек у употреби. Ово наше сабрање овде, у храму и око храма, сведочи да ово није простор са ког се само одлази, ово је простор где се опет долази, и овде се сабирамо овако, у радости. И Бог је са нама, и Свети Његови. Овде смо сви заједно, саборно, и једним устима и једним срцем славимо Бога.

Преосвећени Епископ Атанасије је укратко подсетио присутне на живот Свете угоднице Божије преподобномученице Параскеве којој је посвећен њихов храм, и на то како је она била узор и пример многим људима у свом али и многим каснијим временима да храбро стоје на путу вере у једнога Бога.

Владика је затим похвалио труд и љубав Бабинаца које исказују у свом ангажовању око доградње овог светог храма. Ових дана је почело фрескописање храма уз помоћ многих успешних људи који свој родни крај не заборављају иако су негде далеко у свету. И не само то него и све друго што буде потребно да њихов храм заблиста у најлепшем сјају Бабинци ће подржати и помоћи, свако на свој начин и по својим могућностима.

Старешина храма протонамесник Владо Лазић захвалио се свима на љубави коју су исказали својим доласком до овог светог храма и учешћем у Божанској служби заједно са Епископом Атанасијем и свештеницима и пожелео свима да их Господ Бог награди сваким добром. Домаћин овогодишње славе господин Миломир Лојаница са породицом, осим славског колача и жита, припремио је и послужење за све присутне па су тако сви, након завршеног молитвеног саборовања, прешли за трпезу љубави где су уз богоугодне разговоре уживали у предивном бабинском пејзажу, али и домаћиновом гостољубљу. За домаћина славе за наредну годину јавио се господин Раско Плескоњић, рођен и одрастао у Бабинама а који живи и ради у Београду но редовно се враћа и посећује свој завичај.

Због тренутне епидемиолошке ситуације и мера које прописују надлежни органи Републике Србије ове године није одржан традиционални народни сабор који се организује дужи низ година код овог светог храма уз учешће певачких група, фолклорних ансамбала, фрулаша и гуслара из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Бабинци ће саборовање сигурно наставити, ако Богу тако буде угодно, идуће године, када буду могли позвати све своје пријатеље широм света да тако заједно прославе Бога и Његову угодницу Свету преподобномученицу Параскеву. А до тада ће сигурно сви наћи начин како да помогну довршење украшавања свога храма како би свим својим пријатељима са поносом могли показати колико су привржени Богу и свом родном крају.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку