Радови на заштити манастира Милешеве од влаге одвијају се по плану

Радови на заштити од влаге и санацији храма Вазнесења Христовог у манастиру Милешеви, који су започети почетком новембра, теку предвиђеном динамиком, речено је данас на састанку Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија са представницима Републичког завода за заштиту споменика културе и извођача радова.

Спречавање продора влаге у зидове милешевског храма Вазнесења Христовог је основни циљ радова за које је пројектно-техничку документацију израдио Републички завод за заштиту споменика културе, у договору са Његовим Преосвештенством Епископом милешевским г. Атанасијем. Предвиђена је замена постојећег тротоара око храма, израда новог и уређење шире зоне, што ће, осим заштите храма, омогућити проходност већем броју верника.

Радови су веома стручни и захтевају много труда, а поред заштите храм ће добити лепши изглед, јер ће нови тротоари бити прави украс, рекао је Епископ милешевски г. Атанасије, који нарочито истиче показану саборност: – Све се одвија под благословом Светога Саве, а саборност се огледа у заједничком раду на обнови и заштити светиње. У овом случају, на заједничком задатку су они који преносе светосавски благослов, они који су стручни и разумеју се у ове послове, они који су умешни да изведу радове а додатно треба призвати оне који имају материјална средства, рекао је владика и додао да су и ови радови допринос обележавању јубилеја 8 векова манастира Милешеве.

Епархија милешевска је обезбедила средства за започињање радова а Републички завод за заштиту споменика је задужен за питања струке. Снежана Јејић, заменица директора Републичког завода за заштиту споменика културе, каже да се изводе сложени радови, а пре израде елабората пажљиво су проучене све претходне интервенције – од велике обнове из 1863. до радова изведених 2004. године.

Како би се омогућило несметано вршење верских обреда и приступ верницима и посетиоцима, радови ће бити изведени у две фазе. Прва, која је у току, обухвата простор око храма, док ће у другој бити урађена санација простора испред главног улаза.

Извор: foruminfo.rs

Прилог ТВ Форум, Пријепоље, можете погледати овде: