Рудник угља ће помоћи отварање народне кухиње у Пљевљима

У суботу, 15. јануара, на позив митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, на Цетињу су боравили епископ милешевски г. Атанасије и вишечлана делегација из Пљеваља. Испред Рудника угља АД Пљевља митрополита су посјетили извршни директор Милан Лекић и директор Сектора за опште, правне и кадровске послове Петар Џарић. Састанку су присуствовали директор Средње стручне школе мр Бојан Струњаш, љекар др Дарио Вранеш, док су у пратњи владике Атанасија били архијерејски намјесник пљеваљски протојереј ставрофор Саша Јањић и службеник Милешевске епархије протођакон Иван Савић.

На састанку који је протекао у пријатељској атмосфери, Лекић је упознао високопреосвећеног митрополита са идејом отварања народне кухиње у Пљевљима и спремности Рудника угља, као друштвено-одговорне компаније, да у сваком погледу помогне њено оснивање и будући рад. У том погледу, Лекић је замолио високопреосвећеног Митрополита за савјет на том послу, имајући у виду да су прве и највеће народне кухиње у Црној Гори, отворене управо захваљујући Митрополији и прегнућу блаженопочившег митрополита Амфилохија.

Епископ Атанасије је благословио ову иницијативу, а заједно са митрополитом Јоаникијем је истакао да је ријеч о значајној и племенитој идеји која служи искључиво на корист најугроженијег дијела популације.

Лекић је информисао митрополита да је ријеч о идеји која већ неко вријеме постоји и која је, како је рекао, окупила многе људе добре воље.

“Иако су Пљевља вјероватно најбогатија општина у Црној Гори гдје се налази преко 50% природних богатства, иако је према неким незваничним информацијама, у Пљевљима концентрисано или је из Пљеваља потекло 20-ак милионера, од којих је значајан број из самог енергетског сектора – Рудника и Термоелектране, у нашем граду, значајне историје и културе, живи недопустиво велики број сиромашних људи који немају ни основна средства за живот. И то је проблем који морамо ријешити”, саопштио је Лекић.

Митрополит Јоаникије је истакао да народне кухиње Митрополије црногорско-приморске имају значајан број корисника, посебно истичући рад народне кухиње у Подгорици која је, како је рекао, посвећеним радом двојице свештеника, доведена на веома висок ниво. Митрополит је позвао госте да у наредном периоду посјете народну кухињу и да прикупе одређена конкретна искуства. Такође, Митрополит је истакао да велики број донатора помаже функционисање народних кухиња, као и да се значајан број оброка испоручује.

С друге стране, Лекић је саопштио да у Пљевљима већ постоје одређени предуслови и олакшице за оснивање народне кухиње, у контексту постојања стручног кадра који се образује у Средњој стручној школи, додајући да је план да народна кухиња функционише по свим здравствено-санитарним условима и осталим, законом предвиђеним, процедурама.

“Циљ нам је и да одржимо донаторске вечери како бисмо укључили у реализацију ове идеје и пљеваљске привреднике, од којих су многи препознати по бројним хуманитарним активностима. На овај начин бисмо концентрисали сав потенцијал који постоји у нашим Пљевљима у том правцу и системски искоријенили велики проблем сиромаштва”, нагласио је извршни директор Рудника угља Милан Лекић и поручио да ће у најскорије вријеме бити формиран одбор, и да ће у њега бити позвани истакнути привредници, представници дијаспоре и сва физичка и правна лица која буду изразила интересовање за реализацију ове иницијативе.

Након састанка чланови делегације су посјетили и гробно мјесто блаженопочившег митрополита Амфилохија у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Извор: ПВ Информер