Са Богом лакше пролазимо кроз теснаце живота

У недељу десету по Педесетници, 5. августа 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије началствовао је Божанском Литургијом у манастиру Милешева.

Саслуживали су настојатељ Светониколајевске обитељи у Бањи Прибојској архимандрит Теофил, духовник манастирa Милешеве архимандрит Леонтије, архијерејски намесник темишварски протојереј-ставрофор Бранислав Станковић,  и ђакон Саборног храма Светог Василија Острошког у Пријепољу Горан Крстић. За певницом је појало милешевско сестринство.

Са молитвом благодарности, страхом Божијим, љубављу и смелошћу према Господу, Светој тајни причешћа приступио је велики број верујућих људи. Сагледавајући велика страдања српског народа у последњим ратовима Преосвећени Владика је рекао да је српски народ увек пролазио кроз теснаце живота и због тога се и свесније окупљамо и обраћамо Богу, боље се сабирамо да лакше прођемо кроз те теснаце: – Сабирамо се да постанемо јачи, да те теснаце прегазимо, да те обале које настоје да нас пригњече разгрнемо десно и лево. То ћемо моћи ако се што боље саберемо и у себи и пред Богом, и ако се Богу обратимо, јер на тај начин постајемо јачи у себи, а и заједница нам постаје јача, јер је Бог са нама. Кад је Бог са нама онда нисмо само јачи него смо и свемоћни. Онда можемо постићи све што је добро, свемоћни у доброме, а немоћни за зло. Бог зло не подржава и не помаже. Молимо се Богу да нас мимоиђе претешка чаша страдања, и да нам зацели ране из прошлих времена. Молимо се Богу да нам увећа снагу, да нас оспособи и упути да Њему служимо, да не расипамо своје време и своју снагу тамо где не треба, посебно да не уништавамо једни друге. Бог је заповедио да љубимо једни друге, да будемо добри једни према другима и да једни друге потпомажемо, а не једни друге да поткопавамо.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку