Сабор Светог Архангела Гаврила прослављен у манастиру Куманица

На празник Сабор Светог Архангела Гаврила, у петак 8. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију Пређеосвећених часних дарова у манастиру Светог Архангела Гаврила у Куманици. Саслуживали су настојатељ Светоархангелске куманичке обитељи архимандрит Николај и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве Преосвећени је освештао славске дарове и пререзао славски колач који је, поводом манастирске славе, припремио г. Бранислав Кљајевић са својом породицом.

Честитајући славу настојатељу и свима присутним, Епископ Атанасије је рекао: – Када прослављамо овакве угоднике Божије, Светог Архистратига Гаврила и друге небесне силе часне, намеће нам се једно широко размишљање о томе како Бог својим промислом премудро управља овим светом и животом, и спасењем сваког појединца, сваког човека. Када се осврнемо на све оно што је Свето Предање забележило о Светом Архангелу Гаврилу морамо се задивити и милости Божијом и премудрости Божијом.

– Архангел Гаврило се јавља Пречистој са радосном вешћу да ће Она, захваљујући својој приближености Богу, бити удостојена да направи тај последњи спој између Неба и земље који се састоји у ваплоћењу Сина Божијег, кога ће Она родити и увести у овај наш људски свет као Богочовека.

– Као што је Бог послао, у те кључне историјске догађаје, своје највеће Анђеле, Гаврила, Михаила и друге, тако исто Он шаље по једног помоћника свакоме ко се роди, сваком људском бићу. Ми тог Анђела примамо на крштењу, он је са нама. Небеса се радују када ми чинимо добра дела, јер се добрим делима ми спасавамо, показујемо, њима потврђујемо, да смо на стази спасења. Насупрот томе, пут греха је пут опасности, пут пропасти. Зато је грех опасан, зато што не води у спасење. Зато је важно да идемо у правом смеру. Царство небеско је наше одредиште. А покајати се значи поставити се на прави пут. Сузама, делима, молитвом, стати на прави пут и правим путем ходити. Неопходно је имати љубави према Богу и према циљу нашег живота, да бисмо се спасили, да бисмо се ослободили од мрежа зла, од окова овог света, греха.

– Да би се човек од тога ослободио мора имати у себи нешто небеско, што га привлачи и зове, нешто јаче од овог земаљског, што може да га повуче ка Небу. Морамо имати љубав према Царству Небескоме и Цару тога Царства, а то је Господ Христос. Љубав према Христу, нашем Учитељу и Путеводитељу и љубав према оном што Он даје, што нуди, а то је Царство Небеско. Имајући то пред собом успећемо да се ослободимо свих земаљских ланаца, охрабрио је Преосвећени присутне да стану и истрају на путу спасења.

После Божанске Литургије сабрање је настављено у манастирској трпезарији, за трпезом љубави коју је приредио домаћин овогодишње славе.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку