САОПШТЕЊЕ ПЉЕВАЉСКОГ ОДБОРА ЗА ОДБРАНУ СВЕТИЊА

Драга браћо и сестре, господо пљеваљска,

борба за очување светиња ујединила је Пљевља и читаву Црну Гору. Храброст и достојанство не познају било какве интересе, Пљевљаци су показали да могу да буду изнад ситних подјела које нам се упорно намећу и да је лична слобода највеће богатство појединца али и читаве заједнице. Као и до ове дивне ноћи, окупили смо се да јасно и гласно кажемо и покажемо да наше светиње нису на продају и да никада не могу бити својина оних који газе и људску и Божију правду. Јасно и гласно поручујемо свима да смо спремни да светиње бранимо и својим животима, јер одбрана Цркве је исто што и одбрана наше породице.

Наше комшије муслимани, широм Црне Горе, пружају подршку православним хришћанима у борби за очување светиња. Овом приликом захваљујемо и нашим суграђанима и браћи муслиманима Пљевљацима, који са нама из ноћи у ноћ опстају у овој борби, показујући да су спремни да граде заједничку будућност која ће бити утемељена на братској слози и међусобном уважавању.

Позивамо предсједника Скупштине општине Пљевља Драгишу Сокића, да не одуговлачи и да у најскоријем временском периоду закаже сједницу Скупштине општине на којој ће се локални одборници изјаснити по питању овог закона.

Пљеваљски одбор за одбрану светиња позива све вјернике да се 13. јануара 2020. г. у поноћ окупе на Светој Литургији након које ће бити служен и Молебан за благословено Ново љето. Ове године неће бити организованог дочека Нове године по Јулијанском тј. старом календару. Широм Црне Горе 2020. годину дочекаћемо молитвено и достојанствено, храбрећи једни друге и молећи се Господу да и у овом Новом љету просвети ум онима, који су доношењем овог накарадног закона, одвели себе на странпутицу а све нас извели на улице. Нека 2020. година буде година покајања и братског измирења.

Наша окупљања на Молебанима и литијама, као и на свим сабрањима под окриљем наше Свете Цркве и по благослову епископа милешевског г. Атанасија и Епископског савјета Српске православне цркве у Црној Гори, показују колико смо спремни да истрајемо у одбрани наших светиња. Наша окупљања ће трајати све до оног тренутка док Закон о слободи вјероисповијести не буде повучен, наш циљ и порука су јасни: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!

ПЉЕВАЉСКИ ОДБОР ЗА ОДБРАНУ СВЕТИЊА