Саопштење Пљеваљског одбора за одбрану светиња

Пљевља, 17. март 2020.

НАСТАВЉАЈУ СЕ ОПСТРУКЦИЈЕ У ВЕЗИ СА НАПАДОМ НА ЧАБАРКАПУ

Надлежни државни органи направили су по свему судећи много погрешних и мало процедурално исправних корака у случају пребијања студента Божидара Чабаркапе прије неколико вечери. То су чињенице на које морамо да укажемо и које забрињавају и упућују на сумњу да постоје они који у читавој ситуацији желе да прикрију како починиоце и њихове мотиве тако и праву природу повреда које је задобио Чабаркапа.

Иако се напад на Чабаркапу десио готово испред самих улазних врата његове куће полицајци који су дошли на интервенцију као ни службеници хитне помоћи нису о инциденту обавијестили чланове његове породице а по свему судећи није обављен ни увиђај, јер ствари и предмети који су се налазили код Чабаркапе нису били предмет интересовања полиције, иако су на одјећи и фотографској опреми коју је носио видљиви трагови оштећења.

Све указује да ни након пријема у Хитну службу, односно Болницу, Чабаркапи није пружена адекватна помоћ нити испоштоване све медицинске процедуре. Постоје озбиљне индиције да су полицајци покушали да утичу на љекаре да повреде оквалификују као лаке, задобијене падом или како је касније констатовао један од инспектора полиције „сам пао, сам се убио“, док љекар који је санирао ортопедске повреде, специјалиста ортопед др Ернест Гаџо, није детаљно описао његове остале повреде нити предложио да се ураде додатне анализе и прегледи попут ултразвучних, прегледа специјалисте неуропсихијатра и слично.

Након што га је готово читавог увио у завоје у свом извјештају констатовао је да се контрола заказује за седам дана.

Тек након 24 сата од догађаја Чабаркапа је због болова које је трпио и психичких последица које је осјећао затражио додатне прегледе и том приликом такође наишао на опструкције и био принуђен да у Болници проведе наколико сати како би стигао до љекара одговарајућих струка и обавио додатне дијагностичке анализе.

Чабаркапа је задобио веома озбиљне повреде али и психичке трауме услед чињенице да је у глуво доба ноћи нападнут од стране маскираних лица испред породичне куће, док се враћао са догађаја који је фотографисао, што је као члан радничке породице посао којим покушава да обезбиједи додатне приходе за студирање.

Одбор за одбрану светиња нема илузија да је напад на Чабаркапу изоловани инцидент који нема везе са његовим ангажовањем у Цркви и током протестних литија. Стога још једном апелује на надлежне државне органе, прије свега Полицију, да пронађу и процесуирају починиоце овог гнусног чина, а Одбор ће са своје стране Чабаркапи пружити сву адекватну помоћ, посебно утичући на то да се не заташка ни један аспект овог варварског акта, од поступања органа Полиције до љекара Болнице у Пљевљима.

Понављамо, очување мађунационалног и међувјерског склада за који се залажемо и боримо искрено и свим снагама, сада је на надлежним државним органима. Захтијевамо да свој посао ураде професионално и у складу са Законом, јер је лична сигурност сваког појединца, макар он био и Србин, услов свих услова да се настави миран и толерантан заједнички живот у овом граду.

Досадашњи резултати на откривању и санкционисању нападача на Божидара Чабаркапу нису нас увјерили да институционални механизми заштите грађана функционишу као и да се закони примјењују једнако за све. Тражимо од државних органа да нас резултатима демантују и пруже заштиту државе свим њеним грађанима, како не би били принуђени да ту заштиту тражимо ванинституционалним путем као и мимо граница ове државе.