Саопштење Пљеваљског одбора за одбрану светиња: Сви на улице, сложно и достојанствено

Пљеваљски одбор за одбрану светиња саопштио је данас да је вјерни народ Пљеваља синоћ био непријатно изненађен пријетњом начелника пљеваљске полиције Драгана Славуља примјеном силе.

Текст саопштења преносимо интегрално:

„Драга браћо и сестре, господо пљеваљска, пријатељи,

обрадовани смо слогом и достојанством које ових дана пројављујемо као народ окупљајући се и учествујући у Молебану и литијској шетњи улицама нашег града, чувајући црквени дух понашања у послушности Светом Предању Цркве и нашем Преосвећеном Епископу милешевском г. Атанасију.

Упорним, достојанственим и мирним молитвеним окупљањима на којима ћемо истрајати докле год буде потребно, боримо се искључиво за оно што нам припада, а што су наши славни преци у вијековима иза нас градили и чували. Наше светиње угрожене су „законом топуза“, који је преседан у историји права! И једини начин да их сачувамо је да у миру и што бројније, покажемо наше неслагање. У томе нам се већ придружују многи суграђани, без обзира на вјерску, националну или политичку припадност.

У складу са тим, захваљујемо и нашим полицајцима који „у цивилу“, иако присутни по службеној дужности, учествују у нашим окупљањима и одбрани светиња.

У протеклом периоду, готово сви свјетски медији пренијели су вијести о догађањима на мосту у Ђурђевића Тари, гдје су наши суграђани на челу са Епископом диоклијским Методијем задобили тјелесне повреде.

У очекивању да се одговорни за те немиле догађаје, а сви знамо ко су, покају и да ступе у одбрану светиња – синоћ смо били непријатно изненађени када смо чули да начелник пљеваљске полиције господин Драган Славуљ упозорава и пријети евентуалном примјеном силе. Ко се бори миром, а ко силом, очигледно је.

Зато, драга браћо и сестре, не дозволите да се међу нас увуку провокатори. Не дозволимо било какав инцидент на нашим окупљањима. Мајке, супруге и сестре, позивајте своје породице на мир и достојанство, којим ћемо одбранити наше светиње.

Позивамо наш вољени народ да на литију сви носе иконе из својих домова, јер овдје нема мјеста никаквим националистичким и партијским обиљежјима. Наши званични слогани нека буду јасан став „Не дамо светиње“ и позив „Сви на улице“!

Обраћамо се и локалној ТВ „Пљевља“ да за наша окупљања издвоје посебан термин, поред редовног информативног извјештавања, чиме ће показати своју добру вољу према Пљевљацима који у незапамћеном броју излазе на улице.

Господо пљеваљска, позивамо вас да се и вечерас у 18 ч окупимо пред црквом Свете Петке на Молебни канон Пресветој Богородици, одакле ћемо кренути у литију улицама Пљеваља“, стоји у саопштењу Пљеваљског одбора за одбрану светиња.