Савиндан на Пештеру + ВИДЕО

У четвртак 30. јануара 2020. године, у организацији Црквене општине Сјеница а са благословом Преосвећеног Епископа милешевског г. Атанасија, у Установи за културу у Сјеници одржана је свечана Светосавска академија. Верни народ Сјенице и околине окупио се у великом броју да узму учешћа у прослављању српског просветитеља и учитеља Светог Саве. Сала Установе за културу је била премала да прими све који су желели да присуствују овој великој културној и духовној свечаности па је доста њих двочасовни програм испратило стојећи.

Најпре су на бину ступила деца, најмлађи полазници веронауке основне школе из Сјенице, Давид Вуловић, Милица Раичевић и Хелена Јеринић. Они су рецитовали делове песме Ко удара тако позно. Затим је црквено-градски хор Свети кнез Лазар из Прибоја отпевао Химну Светом Сави. Поздравно слово и благослов присутнима упутио је старешина храма Светих апостола Петра и Павла у Сјеници протојереј-ставрофор Душан Михаиловић: – Милошћу Божијом смо се и ове године окупили да у саборности прославимо Светога Саву. Свети владика Николај Српски каже да је Свети Сава најлепше српско дете које је даровано Богу али и најлепши српски лик кроз кога се Бог нама показује. Свети Сава је путујући храм и апостол а његове мошти су лек бесмртности. Постао је заштитни знак целог нашег народа, наш духовни крвоток и огњени стуб који спаја небо са народом.

Народни песник, гуслар и здравичар Вук Пантовић родом из околине Сјенице је у свом стилу, стиховима, наздравио и Светом Сави и свима присутнима и својим речима побрао аплаузе присутних. Вероучитељ Дејан Драмићанин је кратком беседом о животу Светог Саве задивио многе изневши низ мање познатих чињеница из живота највећег српског светитеља и просветитеља. Након тога су се на сцени смењивали остали учесници програма: КУД Рас из Новог Пазара са својом певачком групом и ансамблом, млади гуслар Данило Пузовић, КУД Копаоник из Лепосавића, млади фрулаш Лука Видаковић  из Пријепоља, црквено-градски хор Свети кнез Лазар из Прибоја, КУД Свети Сава из Сјенице, историчар уметности и уметник на гајдама Душан Поповић из Тутина.

Архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић је уручио награде и признања награђеним ученицима на литерарно ликовном конкурсу Епархије милешевске из Сјенице. Награде су добиле Катарина Стојичић за литерарни и Ксенија Дробњаковић за ликовни рад. Прота Станко је потом одржао кратко поздравно слово а на крају је приказан видео спот под називом Не дамо светиње који је постао незванична химна молитвених литија које се ових дана одржавају у Црној Гори. Кроз цео програм академије присутне су провеле Ивана и Невена Јоловић из Сјенице.

Видео белешку ТВ Сјеница можете погледати овде: