Савиндан у Милешеви

Молитвено прослављање првог српског Архиепископа и Просветитеља, Светог оца нашег Саве, 26. и 27. јануара 2021. године, било је посебно свечано у његовом манастиру Милешеви, у којем су његове свете мошти почивале три и по века.

У навечерје празника, служено је празнично вечерње са петохлебницом које су служили Архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, секретар Митрополије црногорско-приморске, протојереј Игор Балабан и ђакон Иван Савић, у молитвеном присуству Преосвећеног Епископа буеносаиреског и јужно-централноамеричког г. Кирила и Преосвећеног Епископа милешевског г. Атанасија.

Након службе, у пријепољском Дому културе уз поштовање епидемијских мера одржана је свечана Светосавска академија у којој  су учешће узели вокални састав Српски православни појци из Београда, млади гуслар из Пљеваља Васо Ђондовић, фрулаш Лука Видаковић из Пријепоља…

О Светом Сави надахнуто је беседио Владика Кирило: – Рањен таквом љубављу Сина Божијега, један други земаљски принц, Растко Немањић, такође осиромаши, до монашке ризе, да би постао принц тишине т.ј. безмолвија, и да би се ми, његов српски народ, обогатили његовим сиромаштвом. Принц Растко је оставио двор свога телесног оца са његовом лепотом, забавама и удобностима у јелу и пићу, и све то заменио простом монашком ризом, скромном келијом, постом и аскезом. Растку је било само 17 година када је постао монах Сава.

– Као што је Сава подражавао највеће испоснике и духовнике желео је да и други, нарочито из његовог народа, иду његовим путем. Свети Сава је највећу пажњу посветио управо уздизању српског монаштва и то је чинио очигледно свестан чињенице да је Православље непотпуно без монаштва које живи у традицијама древних аскета хришћанског истока. Кроз ту крајњу аскезу и подвиг Свети Сава је утврдио своју духовну вертикалу и исказао љубав према Богу.

– Љубав према свом народу и својим родитељима, и жеља да изведе свој народ из “египатског ропства”, његова племенита тежња да од Срба начини свети народ, извели су га из вољене пустиње и довели на поприште историје где ће Сава изградити и ту своју духовну хоризонталу – љубав према ближњима. На том Крсту двоједине љубави, према Богу и према ближњима, Свети Сава ће бити распет целог свог живота.

Сутрадан на Савиндан, након јутрења, Божанском Литургијом предстојао је Епископ Кирило уз саслужење домаћина, Епископа Атанасија, свештеника, настојатеља Манастира Бање код Прибоја игумана Теофила, архијерејског намесника прибојског протојереја-ставрофора Марка Папића, секретара Митрополије црногорско-приморске протојереја Игора Балабана, цетињског ђакона Игора Пешикана и ђакона Ивана Савића.

Већи број верника приступио је Трпези Господњој, насладошћујући се Пречасним даровима Тела и Крви Господа и Спаса нашега Исуса Христа.

– Исто као што је Јединородни Син Божији спојио божанску и човечанску природу тако и за сваки народ на земљи постоје Свети људи који су камени међаши за то да се ми као дивља маслина накалемимо на питому маслину Цркве Православне, и тако нас је, како се каже у његовом тропару, Свети Сава засадио у рају, у мисленом рају. Светитељи, пошто су примили Бога у себе, односно Његов бесконачни живот, они постају ванвремени и ванпросторни, за њих време и простор нису ограничења, тако да је Свети Сава присутан, једнако данас као и пре 785 година, када се он упокојио, беседио је владика Кирило и наставио:

– Свети Сава је постао Васељенски светитељ нарочито зато што су Срби селећи се због разних разлога у разне земље овога света, пре свега, на првом месту градили храмове Светом оцу нашем Сави. Он је тај ангел који је наш брод управио на Исток. Крунишући свог брата Стефана за краља он је тиме нашу Цркву вечно везао за то источно предање. У времену кад се клатно на Балкану клатило коме ћемо се приволети центру, или Риму, или Цариграду, или Јерусалиму, Свети Сава, заједно са његовим оцем и братом, били су ти изабрани ангели који су нас упутили на прави пут Православља, истакао је Епископ Кирило.

Потом се обратио и Преосвећени Епископ Атанасије који је подсетио на годину која је иза нас, а пре свега на то да су због постојеће пандемије изазване Корона вирусом све активности биле стопиране или успорене. Но без обзира на то много је догађаја било, од прошле прославе Светога Саве. – У Црној Гори смо успели да одбранимо светиње и да докажемо да смо Светосавци, и тако ћемо и наставити, као Светосавски народ, без обзира на спољашње тешкоће, и без обзира на било какве епидемије и болести, нагласио је Епископ Атанасије.

Владика се захвалио и уваженом госту, Преосвећеном Епископу Кирилу, који је дошао да са нама подели и допуни радост прославе највећег српског светитеља, Светог Саве.

Беседу Епископа Кирила на Светосавској академији, о Светом Сави, можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу Епископа Кирила на Светој Литургији у Милешеви можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку