Син Божији је био послушан Оцу Своме Небескоме

У осамнаесту недељу по Духовима, посвећену Оцима седмог васељенског сабора, 24. октобра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице у Новој Вароши. Саслуживали су архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, јереј Мишел Мемишевић и протођакон Иван Савић.

Након Божанске Литургије Преосвећени Епископ Атанасије је у пригодној беседи говорио о делу Јеванђеља које је прочитано на данашњој служби: – Желим свима да нам ова молитва, ова Божанска Литургија коју сачинисмо данас, буде, на путу спасења, макар један корак ближе. А да би смо на том путу наставили потребно је да се подсетимо на део из Јеванђеља који смо читали и да о њему размишљамо у времену које је пред нама.

– У данашњем прочитаном одељку из Јеванђеља, како пише Апостол Лука, се говори о томе како је Господ наш поверио својим Апостолима да они буду ловци, ловци људи. То Господ говори најпре Апостолу Петру а он је као и сви дуги Апостоли, на позив Господњи, оставили своја претходна занимања и пошао за Њиме. Сви су се потпуно Њему предали и потпуно прихватили задатак који им је Он поверио и за који их је Он оспособио. Све то говори о сазивању и изградњи Цркве Христове, заједнице хришћана, која је формирана око Христа и која се зове Црква Његова. Заједница оних који у Христа верују и који прихватају Његов пут, Његово дело спасења, који су прихватили да се спасавају Њиме.

– Апостоли су прихватили тај задатак на који их је послао Христос да изврше. Замислите како би то изгледало да сада неко има храбрости да се потпуно преда Христу, и да нема никаквих других планова осим да испуњава Његове заповести, да испуњава оно што је на изградњу Цркве, заједнице Христове, па било шта на том путу да снађе човека. Апостоли Христови су то прихватили. Они су добили задатак од Христа да иду из места у место и да проповедају спасење које је у Њему, које остварује Отац Небески, кроз Сина Свога, да подсете људе да имамо Оца Небескога и да се одазовемо на тај позив Очев који долази кроз Господа Христа.

– Син Божији био је послушан Оцу Своме Небескоме и извршио је то дело, на које га је послао Отац Небески, да сабере децу Божију, да их приведе Оцу Небескоме. И као што је Христос био послушан Оцу Небескоме из љубави према Њему, тако су и Апостоли показали љубав према своме Учитељу, Господу Христу, и отишли су у све крајеве ондашњег света да проповедају Његову науку и Спасење, дело Његово које је Он извршио на земљи. Да се на тај начин оформљују као Заједница, као Црква Христова, која и дан данас траје, истакао је Епископ Атанасије.

Свештеничко братство храма Свете Тројице у Новој Вароши са члановима Црквеног одбора, припремили су након Божанске службе и послужење за све присутне.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку